Stadsdeel Centrum organiseert duurste feestjes

Els Iping (L) in gesprek met marktkooplieden. Archieffoto ANP Beeld
Els Iping (L) in gesprek met marktkooplieden. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Stadsdeel Centrum organiseert de duurste feestjes. Het afscheidsfeest van scheidend stadsdeelvoorzitter Els Iping kostte 22.362 euro. Dit blijkt uit cijfers die televisiezender AT5 inzag na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Iping kreeg voor de 22.362 euro een receptie, een buffet en een feest aangeboden. Ook twee andere afscheidsfeestjes van voormalig bestuurders van het stadsdeel waren prijzig. De borrel voor Wil Codrington in 2009 kostte ruim tienduizend euro. Het afscheid van Anne Lize van der Stoel in 2007 was goed voor 13.000 euro.

Niet alle stadsdelen laten het zo breed hangen als Centrum. In Geuzenveld kostte het afscheidsfeest van het voltallige dagelijks bestuur 15.000 euro. In stadsdeel Noord kostten de feestjes gemiddeld nog geen 3000 euro.

Jeanine van Pinxteren, de nieuwe voorzitter van stadsdeel Centrum, noemt de kosten van de feestjes buitensporig. Ze wil regelgeving voor dit soort feestjes. Ter vergelijking: een wethouder van Amsterdam mag 11.250 euro besteden tijdens zijn of haar afscheid. Er mogen vijfhonderd gasten komen en het afscheidscadeau mag maximaal 225 euro kosten.

Utrecht hanteert dezelfde bedragen, meldt een gemeentewoordvoerder. In Den Haag mag een afscheid van een wethouder 25.000 euro kosten.

Het college onderzoekt de mogelijkheid om gemeentelijke feestjes te versoberen, bijvoorbeeld door het uitluiden van verschillende personen te combineren.

De scheidende wethouders Hans Gerson en Marijke Vos hadden hun eigen borrel. Gerson bespaarde huur door zijn afscheid in een pand van de gemeente te organiseren en Vos bespaarde op de (vegetarische) hapjes. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden