Stadscampings zien steeds vaker Airbnb-verhuurders

Campings in Amsterdam zien een trend: Amsterdammers die op de camping gaan staan, omdat ze hun huis via airbnb verhuren. De ene camping is het om het even, de ander treft maatregelen.

Op Camping Zeeburg zijn alleen vakantievierders welkom Beeld Camping Zeeburg
Op Camping Zeeburg zijn alleen vakantievierders welkomBeeld Camping Zeeburg

Bedrijfsleider van Camping Zeeburg Pepijn van den Heuvel wil een ding voorop stellen. "Amsterdammers zijn hier gewoon welkom." Maar vervolgt. "Wel diegene die hier komen voor vakantie, en niet omdat ze hun huis hebben verhuurd."

Of Amsterdammers bij Camping Zeeburg vanwege verhuurpraktijken reserveren, kan Van den Heuvel moeilijk vaststellen. "Mensen zijn daar niet open over." Wel krijgt hij elke maand een tiental andere verzoeken van Amsterdammers die scheiden of hun huis gaan verbouwen. Tegen hen zegt hij ook steevast nee.

Van zijn campinggasten verwacht hij 'openheid en tolerantie'. "Mensen die hier niet voor vakantie komen hebben andere verwachtingen," meent hij. "Als je een dag hard hebt gewerkt, dan heb je soms geen zin in contact. Dat drukt de sfeer."

Vragenlijst
Ook gemeentecamping Vliegenbos heeft te maken met een toenemend aantal airbnb'ers. "Geen probleem," zegt bedrijfsleider Erik van der Linden. "De privéreden van gasten gaat mij niet aan. Ik ga toch niet vragen om een vragenlijst in te vullen? Zo van: waarom kom je hier? a. woningverhuur, b. vakantie. Dat slaat nergens op."

Toen een jongen aan Van der Linden vroeg of hij een week mocht blijven omdat hij zijn huis via Airbnb had verhuurd, vond de bedrijfsleider dat dan ook prima. "Als hij zich maar aan de regels houdt."

Camping de Badhoeve heeft zowel campingplekken als negentig recreatiehuisjes, die altijd wel gevuld zijn met mensen die hun huis hebben verhuurd. Eigenaar Meeltje Giele ziet het steeds meer, maar ligt er niet wakker van. "Die mensen hebben zelf dat recreatiehuisje gekocht. Toch doen de meesten er geheimzinnig over."

Voor de campingplekken worden wel maatregelen getroffen. "Als mensen langer dan een week willen blijven, vragen we de reden. Mensen die hun huis willen verhuren of überhaupt geen huis hebben, krijgen geen plek."

In- en uitchecken
Hoe herken je woningverhuurders? Van den Heuvel van camping Zeeburg: "Mensen zijn gehaaid. Ze checken na een week uit en checken vervolgens weer in op een andere kampeerplek, zodat een langer verblijf minder opvalt." Hij heeft zijn schoonmaakpersoneel geïnstrueerd deze verhuizers op te merken.

Als hij 'neptoeristen' constateert, moeten die de camping af. "Als iemand elke ochtend om 7 uur 's ochtends vertrekt, weet je genoeg: die gaat naar zijn werk."

Lees meer: Hoe overleef je de camping? 10 tips van een ervaringsdeskundige

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden