Stadsbestuur schoot 'ernstig tekort' bij aanleg glasvezel

De ambities waren torenhoog, de resultaten bedroevend. De Amsterdamse Rekenkamer schetst in een gisteren verschenen rapport een onthutsend beeld van het glasvezelnetwerk dat de gemeente de voorbije jaren over de complete stad wilde uitrollen, voor snel internet.

Oud-wethouder Eric Wiebes, de huidige staatssecretaris van Financiën. Beeld anp
Oud-wethouder Eric Wiebes, de huidige staatssecretaris van Financiën.Beeld anp

Daarbij is het stadsbestuur 'ernstig' te kort geschoten in het informeren van de gemeenteraad, een verwijt dat terugslaat op onder anderen oud-wethouder Eric Wiebes, de huidige staatssecretaris van Financiën. De raad is niet goed ingelicht over de risico's en de voortgang van het project.

Aanvankelijk was het de bedoeling 420.000 huishoudens aan te sluiten op glasvezel. Bij de start in 2009 was dat al bij 43.000 huishoudens het geval. Eind 2014 waren er niet meer dan 67.000 bijgekomen, waarmee ook de inmiddels teruggeschroefde doelstelling bij lange na niet is gehaald.

Ja, tenzij
Bij het project werkte de gemeente samen met het bedrijfsleven: KPN en Reggefiber, het installatiebedrijf van bouwreus Dik Wessels. Dat had gevolgen voor de informatievoorziening aan de gemeenteraad. Met beide bedrijven sprak toenmalig wethouder Maarten van Poelgeest af dat er alleen informatie openbaar zou worden gemaakt als de wet dat voor schrijft. De Rekenkamer adviseert in de toekomst dit 'nee, tenzij' te veranderen in een 'ja, tenzij'.

De complexiteit van de operatie is volgens de Rekenkamer onderschat, wat leidde tot een 'te beperkte bestuurlijke en politieke betrokkenheid'. Een relatief klein clubje ambtenaren kon zijn eigen gang gaan. Eén van hen droeg vier petten tegelijk: bestuurder van een betrokken bv, opdrachtgever, controleur en ambtelijk verantwoordelijke.

De financiële consequenties van het echec zijn relatief beperkt; Amsterdam participeert voor 6 miljoen euro. Volgens de Rekenkamer is dat een verklaring voor de geringe politieke aandacht de laatste jaren. In een reactie stelt het huidige stadsbestuur dat de functies inmiddels gescheiden zijn. Onderzocht wordt of de gemeentelijke participatie in het glasvezelnetwerk van de hand kan worden gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden