Stadsbestuur met D66 en SP op til

Senatoren Roger van Boxtel van D66 en Arjan Vliegenthart van de SP gaan verkennen hoe het Amsterdamse stadsbestuur eruit moet gaan zien.

Elisa Hermanides
Roger van Boxtel. Beeld anp
Roger van Boxtel.Beeld anp

Dat staat in een persbericht van D66. Zij gaan de wensen van de acht fracties in de gemeenteraad inventariseren en kijken hoe de collegevorming uit de impasse moet worden getrokken.

Daarmee koerst Amsterdam af op een coalitie van D66, SP en een derde partij. Het is waarschijnlijk dat dit de VVD wordt, gezien de slechte sfeer die er de laatste dagen hangt tussen D66 aan de ene kant en PvdA en GroenLinks aan de andere kant.

De druk op de verkenners om snel met een oplossing te komen is groot, aangezien de verkiezingen inmiddels al twee maanden geleden zijn gehouden. Een verkenner heeft minder gewicht dan een informateur.
Gisteravond hadden de acht partijleiders in de gemeenteraad een spoedberaad over de politieke impasse. Het overleg duurde tot half één. Uiteindelijk besloten de partijen, op initiatief van SP-leider Laurens Ivens, op zoek te gaan naar een onafhankelijke verkenner.

Inmiddels is duidelijk dat de twee mogelijke onafhankelijke verkenners niet beschikbaar waren. Voorafgaand aan de bijeenkomst had D66 voorgesteld dat er informateurs van D66 en de PvdA zouden komen. Dit voorstel haalde het niet.

Arjan Vliegenthart (1978) is Eerste Kamerlid voor de SP en directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de SP. D66'er Roger van Boxtel (1954) is fractievoorzitter van deze partij in de Eerste Kamer en voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgverzekeraar Menzis.

Arjan Vliegenthart. Beeld anp
Arjan Vliegenthart.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden