Stadsbestuur in Amsterdam heeft weinig te vrezen van oppositie

Halverwege de rit zit het Amsterdamse college steviger in het zadel dan ooit. De Algemene Beschouwingen maakten duidelijk dat de oppositie weinig in kan brengen tegen een stadsbestuur dat met miljoenen kan strooien.

Laurens Ivens (SP), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD) tijdens de hernieuwing van het coalitie-akkoord in maart 2016. Beeld Rink Hof

Oppositie voeren tegen een coalitie met de wind in de rug is knap lastig. Dat bleek woensdagavond eens te meer tijdens het debat over de voorjaarsnota. 'De hoogmis van de hoofdstedelijke democratie', zoals D66-leider Jan Paternotte het noemde, werd voor de oppositiepartijen vooral een kansloze exercitie.

De hoop die vooral de linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks koesterden om een bres te slaan tussen de liberale collegepartijen D66 en VVD en de linkse kameraden van de SP bleek eens te meer ijdel.

Hoe hard PvdA-fractieleider Marjolein Moorman ook probeerde om de SP aan te wrijven 'neoliberaal' beleid uit te voeren, beklijven deden de aanvallen niet.

En aangezien GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink niet eens zijn best deed mee te doen in het debat kwam de coalitie geen moment in problemen. Afgezien van de gebruikelijke kribbigheden tussen Paternotte en Moorman - "U bent om u heen aan het slaan met hele slappe argumenten" - kwam het debat nooit echt op gang.

Wat het voor de oppositie ook niet makkelijk maakt, is de ongekende voorspoed van de stad. De gemeente heeft eindelijk weer geld te besteden, de economie groeit, de bouw trekt aan en de werkloosheid daalt. Oppositie voeren in hoogconjuctuur is dan een ondankbare taak.

Stevige kluif voor oppositie
Paternotte schetste dat een stad waarin het verzet tegen AZC's zo goed als afwezig is en die als grootste probleem het aantal wafel- en Nutellawinkels heeft, zijn zegeningen mag tellen. Klachten over drukte zijn toch vooral een luxeprobleem, vond hij. "De drukte in deze stad is een gevolg van het succes."

Elke poging van de oppositie, voornamelijk bij monde van Moorman, om problemen in de stad aan te kaarten, werd door de drie coalitiepartijen eenvoudig gepareerd. Te weinig sociale huurwoningen in de stad? Kijk naar de recente bouwcijfers; er komen weer betaalbare woningen bij. Armoede in Amsterdam? De werkloosheid daalt, mensen gaan weer aan de slag. Zwakke scholen? Daar heeft de stad in het verleden veel maar van gehad.

Blijft over: de toenemende ongelijkheid tussen arm en rijk, hoog- en laagopgeleid. Dat is een eeuwenoud thema voor elke grote stad, waarmee het moeilijk scoren is voor de oppositie. Zelfs Groot Wassink erkende dat het 'economisch gezien hartstikke goed gaat', waarbij hij aantekende dat die groei voor GroenLinks geen doel op zich is.

Ideologische splijtzwammen
Is die voorspoed een verdienste van het huidige college? Uiteraard niet. Steden zijn wereldwijd een succes en de economie groeit in heel Nederland.

Daarop heeft een lokaal bestuur weinig invloed. Maar al het goede nieuws brengt de drie coalitiepartijen wel in de comfortabele positie om potentiële ideologische splijtzwammen met miljoenen euro's het hoofd te bieden.

Wat extra VVD-geld voor handhaving, een potje armoedebestrijding voor de SP en hupsakee nog wat miljoenen voor de scholen om D66 tevreden te houden. Dat houdt zelfs de SP en de VVD bij elkaar.

Daarbij is de wil om van dit politieke experiment een succes te maken ook na twee jaar nog steeds groot. Voor D66, die voor het eerst de grootste partij van Amsterdam is, mag dit college zonder de PvdA simpelweg niet mislukken en ook de SP wil koste wat het kost bewijzen dat het bestuurlijke verantwoordelijkheid kan dragen.

De vrolijke liberalen van de VVD'ers zijn sowieso nooit van het moeilijk doen. Vooralsnog volstaat dit, met dank aan de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden