Stadsbank van Lening bezuinigt 1,6 miljoen euro

De Stadsbank van Lening moet bezuinigen. De vestiging op de Albert Cuypstraat wordt aan het einde van dit jaar opgeheven. De andere vestigingen blijven wel open.

Gitaren te koop bij de Stadsbank. Door de bezuiniging beleent de Stadsbank geen gebruiksgoederen meer, alleen nog maar sieraden. Beeld anp
Gitaren te koop bij de Stadsbank. Door de bezuiniging beleent de Stadsbank geen gebruiksgoederen meer, alleen nog maar sieraden.Beeld anp

Dat heeft de gemeente Amsterdam besloten. De bezuinigingsoperatie van 1,6 miljoen euro kost 13 van de 66 banen.

De bezuiniging treft ook toekomstige klanten. Het rentepercentage op beleende goederen stijgt van 12,6 naar 15 procent. Ook zal de gemeente geen geld meer verstrekken aan Amsterdammers die cash geld willen voor gebruiksgoederen als televisies of magnetrons. Alleen voor sieraden verstrekt de gemeente nog geld. Bijna 98 procent van de beleende goederen bestaat al uit sieraden.

Snel cash
De Stadsbank is een onderdeel van de gemeente Amsterdam. De instelling uit 1614 is er voor Amsterdammers die snel contant geld nodig hebben. In ruil voor hun waardevolle spullen, meestal sieraden, lenen ze euro's. Na negen maanden kunnen ze hun spullen terug krijgen van de Stadsbank, als ze ten minste de geleende euro's plus vijftien procent rente hebben terugbetaald. Anders veilt de Stadsbank de sieraden. De meeste Amsterdammers halen de uitgeleende spullen uiteindelijk weer op bij de Stadsbank.

Ook commerciële partijen bieden diensten aan die de Stadsbank verleent. Hun rente is echter hoger. Die varieert van 21 tot 54 procent per jaar.

1,7 miljoen
De gemeente spint garen bij de Stadsbank. Het is officieel de missie van het instituut om zonder winstoogmerk te handelen, maar sinds 2004 eiste de gemeente dat de Stadsbank jaarlijks 0,7 miljoen bijdraagt aan de algemene middelen. In 2015 is daar een miljoen bijgekomen. Jaarlijks moet de Stadsbank dus 1,7 miljoen euro opleveren voor de gemeente. Die gemeentelijke eis draagt bij aan de noodzaak tot de huidige bezuiniging.

Bezuiniging
Een andere reden voor de bezuiniging is dat het klantenbestand terugloopt. Ook kan de organisatie strakker. De Stadsbank wil de digitale activiteiten opvoeren. De vestigingen op het Nes, het Bijlmerplein en het Osdorpplein blijven open.

De stadsbank heeft 34.000 actieve klanten. 77 procent niet-westerse afkomst. 38 procent van het klantenbestand leeft op of onder de armoedegrens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden