Stadsarchieven digitaliseren erfgoed stichters Nieuw-Amsterdam

De Nederlanders die New York opbouwden komen tot leven dankzij een samenwerking tussen archivarissen uit Amsterdam en New York. Zij hebben zeventiende-eeuwse documenten uit beide steden gedigitaliseerd en online gezet.

Rechtbankaantekeningen van een zaak die Peter Stuyvesant in 1656 heeft aangespannen tegen Cornelis Schut. Beeld Stadsarchief Amsterdam
Rechtbankaantekeningen van een zaak die Peter Stuyvesant in 1656 heeft aangespannen tegen Cornelis Schut.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Veel vroege bewoners van wat nu New York is, komen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in de archieven voor.

"Ze lieten in Amsterdam bijvoorbeeld een testament opmaken voordat ze de gevaarlijke boottocht ondernamen naar wat toen nog Nieuw Amsterdam was," legt archivaris Ellen Fleurbaay van het Stadsarchief Amsterdam uit. In hun nieuwe woonplaats raakten ze verzeild in rechtszaken of lieten ze zakelijke transacties door een notaris vastleggen.

Het Amsterdamse Stadsarchief en de New York City Municipal Archives zochten de papieren sporen van de Nederlandse stichters van New York bij elkaar en plaatsten ze met Engelstalige samenvatting online.

Uit Amsterdam komt bijvoorbeeld het testament van de beroemde gouverneur Peter Stuyvesant. Een verslag van een smaadrechtszaak die hij later in de Nederlandse kolonie voerde komt uit het New Yorkse archief.

Koopmannen en gelukszoekers
Ook de levens van koopman Goovert Loockermans, gelukszoekers Anna en Wolfert Webber en een van de eerste Joods-Nederlandse immigranten Asser Levy zijn gereconstrueerd.

Het testament van Peter Stuyvesant Beeld Stadsarchief Amsterdam
Het testament van Peter StuyvesantBeeld Stadsarchief Amsterdam

Fleurbaay: "Je ziet die mensen als het ware heen en weer varen tussen Amsterdam en Nieuw Amsterdam."

Het is de bedoeling dat meer documenten over vroege New Yorkers online komen voor studenten, onderzoekers en Amerikanen die naar informatie over hun voorouders zoeken.

Het is overigens niet makkelijk om de originele teksten te begrijpen, zeker niet voor New Yorkers, waarschuwt Fleurbaay: ze zijn geschreven in zeventiende-eeuws Nederlands.

De fractievoorzitter van de Democraten in de New Yorkse gemeenteraad, Jimmy Van Bremer, is blij dat de Nederlandse wortels van New York extra aandacht krijgen.

Zelf stamt Van Bremer af van een Nederlander die in 1639 naar Nieuw Amsterdam toog. "We zijn een stad van immigranten. Zonder dit te politiek te maken: soms trekt wat mist op in ons geheugen," zo verwijst hij subtiel naar de anti-immigratiekandidaat in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Donald Trump.

"Deze verhalen herinneren ons aan die geschiedenis en laten zien hoeveel moed ervoor nodig was om een boot over de oceaan te nemen, zoals nu moed nodig is om vanuit Mexico de grens over te steken."

Lees ook: Op kunstexpeditie in New York: 'Daar moest de Titanic aanmeren' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden