'Stadionverbod én meldplicht'

DEN HAAG - De Voetbalwet van de gelegenheidscoalitie PvdA, CDA en VVD om het geweld van hooligans tegen te gaan, regelt een stadion- en omgevingsverbod in combinatie met een meldplicht.Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) is blij met het voorstel.

Supporters die de meldplicht niet nakomen, moeten hard worden gestraft met een celstraf van maximaal een jaar of enkele duizenden euro's boete.

De meldplicht kan heel snel worden opgelegd. Nu duurt dat nog maanden.

De fracties willen ook het strafrecht aanpassen zodat het voorbereiden van openlijke geweldpleging strafbaar wordt. Hiermee moeten vechtpartijen tussen rivaliserende supportersgroepen op vooraf afgesproken locaties worden voorkomen.

Eerdere kabinetten waren nog terughoudend over de noodzaak van een Voetbalwet. Ter Horst kondigde aan dat het initiatief van gisteren wordt opgenomen in een wet tegen ernstige overlast waarover het kabinet binnenkort beslist.

Volgens de PvdA-bewindsvrouw kan een en ander daardoor over een paar maanden zijn geregeld. Als Tweede en Eerste Kamer snel instemmen met de wet, kan die al op 1 januari 2008 van kracht worden, maar in ieder geval aan het begin van het voetbalseizoen 2008/2009.

De KNVB is ook enthousiast over het voorstel vanuit de Kamer. De eerste initiatieven voor een meldplicht stammen al uit 1999.

Met de voetbalbond spraken CDA, PvdA en VVD gisteren hun verbazing uit dat de meldplicht zolang op zich heeft moeten laten wachten.

De meldplicht geldt voor alle wedstrijden, ook in Europees verband. De initiatiefnemers hopen hiermee goedwillende supporters tegemoet te komen.

''En de kwade geesten binnen het voetbal het zwijgen op te leggen,'' aldus Ter Horst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.