Lezersbrieven

Stadionplein wordt Johan Cruijffplein: 'Zeldzame flauwekul'

Twee Parool-lezers reageren op de omdoping van het Stadionplein naar Johan Cruijffplein. 'In Barcelona hebben ze Camp Nou ook niet omgedoopt.'

Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch Stadion. Beeld anp
Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch Stadion.Beeld anp

Stadionplein

Het Stadionplein gaat Johan Cruijffplein heten. Een eervolle onderscheiding op een plek waar Ajax zijn groei naar de top van het wereldvoetbal beleefde: Het Olympisch Stadion. Hoewel de bouwstenen werden gelegd in de Meer, werden de internationale successen in dat stadion behaald.

De onnavolgbare rushes waarin hij intuïtief alle tackles ontweek zag ik o.a. in Parijs. In Stade de Colombe; de schimmige flarden van de wapperende manen in de wedstrijd tegen Liverpool, en al die andere keren in de Meer en het Olympisch.

Hij heeft het verdiend om het portaal voor het stadion naar zich vernoemd te krijgen. En zeker hij heeft de mensen, de stad en het land veel gegeven.

Echter, er is een bezwaar om het plein naar hem te vernoemen. De bewoners in de omgeving van het Olympisch Stadion hebben bezwaar aangetekend. De architect Fred Schoen voert aan dat het om historische redenen beter een ­andere naam kan krijgen; als er al een nieuwe vernoeming moet komen.

Mogelijk dat de straten en pleinen in de nieuwe wijk van IJburg naar het hele elftal van toen vernoemd kunnen worden. Maar dat is dan ook wel genoeg. De Arena blijft gewoon Amsterdam Arena heten. Om het nu het JC stadion of JC Arena (de sportprovincialen doen het al) te noemen is een brug te ver. Niemand is groter dan Amsterdam.

Hij heeft heel veel mensen door zijn conflictmodel beschadigd. Mij niet persoonlijk overigens. Door zijn opstelling buiten de lijnen van het voetbalveld heeft hij zijn eigen imago ook veel schade berokkend.

Johan Cruijff heeft veel voor Amsterdam en Nederland in de wereld betekend. In Verweggistan hoefde je maar tegen een taxichauffeur te zeggen dat je uit Nederland kwam en de eerste reactie was steevast Jochan Kroef.

Maar over 15 jaar is er geen taxichauffeur meer die zo reageert. In Barcelona, waar ze ook veel aan hem te danken hebben, hebben ze Nou Camp ook niet omgedoopt.

Hendrik Jan Parmentier, Amsterdam

Febo

Het willen omdopen van het Stadionplein tot Johan Cruijffplein is een idee dat is ingegeven door vals sentiment. Kennelijk gaat men op zoek naar flauwe alternatieven omdat de naamswijziging van de Amsterdam Arena op de wel héél lange baan lijkt te zijn geschoven.

Ik begrijp eerlijk gezegd helemaal niet waarom het zo eindeloos lang duurt om de Arena te vernoemen naar Cruijff. Want wat is nou eigenlijk het probleem dat dat nog steeds niet zou kunnen? Maakt het voor al die (deel-)directies, aandeelhouders en belanghebbenden ook maar iets uit hoe het gebouw uiteindelijk heet?

Omdat Cruijff weleens een wedstrijd heeft gespeeld in het Olympisch Stadion en omdat hij ook wel bij de Febo op het plein kwam, moet datzelfde plein nu ineens naar hem vernoemd worden. Wat een zeldzame flauwekul.

Zo geredeneerd zijn er nog tal van plaatsen die zijn naam zouden kunnen dragen omdat hij dáár ook weleens kwam. Maar ja, Cruijff is de Heilige Drie-eenheid in één persoon en dus moet het ook gebeuren.

Bob Smit, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden