Stadhuis zet NV Zeedijk het mes op de keel

De opschoning van de Wallen hapert op twee fronten: het geld is op en het werk loopt over te veel schijven. Pogingen het opkopen en exploiteren van panden onder te brengen in één NV Wallen, stuiten al jaren af op onder andere de NV Zeedijk.

Bart Middelburg
null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente Amsterdam droomt er al sedert de start van Project 1012 van, maar het is nog altijd onzeker of het er ooit van zal komen: de vorming van één beheersmaatschappij die gaat over aankoop, beheer en exploitatie van alle panden in postcodegebied 1012 (zoals hoerenpanden), die voor verdere verloedering moeten worden behoed.

Aankoop, beheer en exploitatie zijn nu in handen van een trits partijen - meestal woningcorporaties - die er allemaal hun eigen beleid en uitvoering op nahouden, zoals De Key, Ymere, en de NV Stadsgoed. Dat moet allemaal onder één paraplu worden gebracht, en ook banken en/of particuliere beleggers zijn daarbij welkom, als ze maar genoeg geld meebrengen. Een naam is er al voor dat beheersinstituut: de NV Wallen, ook wel 1012 Inc. genoemd.

Man en macht
De vorming van het instituut zelf levert iets meer problemen op. Er wordt al een jaar of vijf met man en macht geprobeerd het van de grond te tillen, en het lijkt erop, met de nadruk op lijkt, dat daarbij ten langen leste enige voortgang wordt geboekt. Eind deze maand moet er een 'businesscase' op tafel liggen, zeg maar een bedrijfsplan, en het streven is zelfs de gemeenteraad volgend voorjaar een voorstel voor te leggen. Garanties dienaangaande zijn er niet.

Een belangrijke rol in het geheel speelt de NV Zeedijk, waarvan de gemeente meerderheidsaandeelhouder is. De NV Zeedijk werd in de jaren tachtig opgericht om, in eerste instantie, de heroïnemaffia van de Zeedijk te verdrijven volgens een toen nieuw recept: verloederde panden opkopen en restaureren, en strikte voorwaarden stellen aan de verdere exploitatie.

Wat politie en justitie ondanks massale inzet jarenlang niet was gelukt, lukte de NV Zeedijk wel: de Zeedijk werd schoongeveegd.

Planschade
Bij het in 2007 gelanceerde Project 1012 wordt dezelfde formule toegepast: de genoemde corporaties kopen voor tientallen miljoenen vastgoed op, de gemeente compenseert de corporaties als daarbij verlies wordt geleden (planschade).

In de loop der tijd is dat concept echter gaan schuren. Er is, bijvoorbeeld, geen geld meer voor grote vastgoedaankopen. De Key ging er van pure ellende jaren geleden al toe over verworven bordelen maar weer van de hand te doen, NV Stadsgoed (een dochter van Stadgenoot) maakte onlangs bekend dat het geld op is.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden