Stadhuis misleidde CDA-politicus

AMSTERDAM - De gemeente heeft een CDA-politicus uit Amsterdam Zuidoost 'welbewust op het verkeerde been gezet', toen hij duidelijkheid wilde over het mogelijk ronselen van stemmen voor de PvdA.

Dit schrijft de gemeentelijke ombudsman. In het rapport wordt uit de doeken gedaan hoe Henk de Boer, fractievoorzitter in de deelraad van Zuidoost, van het kastje naar de muur is gestuurd.

Vorig jaar schreef de ombudsman al dat zich bij de verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelraden in maart 2006 en die voor de Tweede Kamer in november 2006 tal van onregelmatigheden voordeden in stembureaus. Vooral het onrechtmatig begeleiden van kiezers kwam vaak voor.

Al in september 2006 vroeg Henk de Boer, fractievoorzitter van het CDA in de deelraad in Zuidoost, het bestuur van het stadsdeel om onderzoek naar het geven van stemadviezen door leden en/of voorzitters van stembureaus bij de verkiezingen van een halfjaar eerder. De Boer had van een lid van een stembureau in Gooioord in Zuidoost gehoord dat de voorzitter aarzelende kiezers had gewezen op lijst 1 (de PvdA). Van waarschuwingen dat dit verboden is, zou de voorzitter zich niets hebben aangetrokken.

Het stadsdeelbestuur zag geen reden voor onderzoek. De Boer vroeg daarop burgemeester Job Cohen om actie. Cohen zond de brief ter afhandeling aan de Dienst Persoonsgegevens. De dienst meldde De Boer dat de ombudsman de kwestie mee zou nemen in een onderzoek dat deze had ingesteld naar andere berichten over onregelmatigheden in stembureaus.

Dat was echter onjuist. Het onderzoek van de ombudsman behelsde niet meer dan een enquête onder betrokkenen. Volgens de ombudsman wist de Dienst Persoonsgegevens dit en is De Boer welbewust verkeerd geïnformeerd. De ombudsman noemt dit 'onbehoorlijk'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.