Stadhuis is nog altijd een wit bolwerk

De gemeentelijke organisatie van Amsterdam blijft een door witte ambtenaren gedomineerd bolwerk.

Beeld ANP

In weerwil van de bestuurlijke wens het ambtenarenapparaat van de stad een afspiegeling te laten zijn van de bevolking, is het aantal ambtenaren met een niet-westerse achtergrond momenteel 14 procent.

Dat resultaat blijft ver achter bij het streefcijfer uit het gemeentelijke diversiteitsbeleid, dat in 2011 nog uitging van een stijging van het aantal allochtone ambtenaren naar 27 procent in 2014. Amsterdam heeft ruim vijftig procent allochtone inwoners.

Weinig resultaat
Het aantal topambtenaren met een Surinaamse, Marokkaanse, Antilliaanse of Turkse achtergrond is minimaal. 'Hoe hoger in de organisatie, hoe witter het wordt,' zegt vicevoorzitter Mario Soriano van de centrale ondernemingsraad. 'De wens de organisatie te verkleuren leidt in de praktijk tot weinig resultaat.'

Ook de huidige reorganisatie brengt daar geen verandering in, stelt Soriano vast. 'De ondernemingsraad heeft gesprekken gevoerd met alle nieuwe directeuren en managers, ruim veertig nieuwe topambtenaren. Daar zat vrijwel geen migrant tussen. Vooraf hadden wij er bij de leiding op aangedrongen dat aspect mee te nemen bij de reorganisatie. Daar is geen gehoor aan gegeven.'

Rondgang
De bestuursdienst van de gemeente zegt het beeld te herkennen. 'Uitgangspunt is dat iedereen op zijn kwaliteiten wordt beoordeeld, maar diversiteit maakt een organisatie sterker. Wat het aantal vrouwen betreft doen we het goed, op het gebied van herkomst lukt het minder, ' aldus een woordvoerder.

De centrale stad houdt alleen een diversiteitspercentage voor de hele organisatie bij. Dat gebeurt op vrijwillige basis: ambtenaren die zich niet als allochtoon willen laten registreren, worden niet meegeteld.

Een rondgang langs de stadsdelen leert dat daar grote verschillen zijn. Zuidoost spant de kroon met ruim 45 procent allochtone ambtenaren, Nieuw-West en Centrum zitten op 27 procent. In Oost, West, Noord en Zuid worden geen cijfers bijgehouden.

Lees vandaag (30-9) meer in Het Parool: Waarom het in Zuidoost wel lukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden