Stadhuis: goedkoop parkeren kan wél

AMSTERDAM - Bezoekers kunnen wel degelijk goedkoop hun auto in Amsterdam parkeren, zij het buiten het centrum. Dat zegt de gemeente in reactie op de publiciteitsgolf vorige week over de hoge parkeertarieven in het stadshart.

Internationaal onderzoeksbureau Colliers International wees Amsterdam aan als de duurste parkeerstad ter wereld. Het stadhuis betwist de uitkomsten niet, maar stelt dat er aantrekkelijke alternatieven zijn.

Zo telt Amsterdam vijf P+R (park and ride) plaatsen langs de A10, zoals bij de Arena. Ze kosten zes euro per 24 uur en daarbij krijgt de automobilist maximaal vier gratis ov-dagkaarten. Sommige van die plekken liggen centraal. De P+R aan de Zuiderzeeweg bij Zeeburg, vlak voor de Piet Heintunnel ligt op drie haltes van CS.

Verder stelt de gemeente dat het parkeren in het centrum bewust duur is gemaakt om het autoverkeer af te remmen. Een van de argumenten daarvoor is dat de oude stad, die niet is gemaakt voor autoverkeer, snel dreigt dicht te slibben. Daarom wordt ook geïnvesteerd in openbaar vervoer.

Een tweede hoofdreden is dat Amsterdam zich wil profileren als milieuvriendelijke stad. Op de ranglijst van schone Europese steden, aldus de gemeente, staan we al op de vierde plaats.

Vanwege de verkeersveiligheid streeft Amsterdam verder naar overzichtelijke, niet al te drukke wegen in de stad. De woordvoerder wijst op het aantal 'black spots' dat jaarlijks wordt teruggedrongen.

Ten slotte zou een scherp parkeerbeleid de doorstroming van het verkeer bevorderen, wat zich economisch terugbetaalt. ''Vergelijk dat eens met de files in steden als Bangkok, Londen of Istanboel.'' (HET PAROOL)

Parkeren in het centrum is bewust duur gemaakt om het autoverkeer af te remmen. Een van de argumenten daarvoor is dat de oude stad snel dreigt dicht te slibben. Foto Floris Lok Beeld
Parkeren in het centrum is bewust duur gemaakt om het autoverkeer af te remmen. Een van de argumenten daarvoor is dat de oude stad snel dreigt dicht te slibben. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden