Stadgenoot zet deel van Oostenburg in de verkoop

Stadgenoot wil een deel van de grond van Oostenburg verkopen. Partijen moeten de 'visie delen' van de corporatie, het mag namelijk géén vinexwijk worden.

Braakliggend terrein op Oostenburgereiland Beeld Jean-Pierre Jans
Braakliggend terrein op OostenburgereilandBeeld Jean-Pierre Jans

Stadgenoot is van plan circa 150.000 m2 aan woningen, bedrijfsruimte en horeca te realiseren op Oostenburg. Daarvoor worden nu partijen aangetrokken. 'Vanwege de nieuwe Woningwet die zegt dat corporaties alleen nog sociale huurwoningen mogen bouwen mogen we dat niet meer zelf doen', zegt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot.

De corporatie liep klappen op door de economische crisis en de toen teruglopende vraag naar koopwoningen. Ook heeft Stadgenoot last van de nieuwe Woningwet (waardoor de huurverhoging wordt beperkt) en de oplopende verhuurdersheffing.

Amsterdamse karakter
Stadgenoot wil in Oostenburg nog wel zelf 250 kleine sociale huurwoningen bouwen, bedoeld voor starters of juist ouderen, maar besteedt de rest uit aan 'partijen die de visie van Stadgenoot op de transformatie van het eiland delen'. Zo'n 135.000 vierkante meter blijft voor hen over. De verkoop gaat na de zomer van start.

Het moet vooral geen vinexwijk worden, zegt De Ruiter. 'We willen de typisch Amsterdamse mix van wonen, werken en horeca behouden. Zodat mensen die 's ochtends naar hun werk gaan de boel niet doods achterlaten. Bovendien zal je dat oude karakter, het terrein was tweehonderd jaar thuisbasis van de VOC, nog terugzien.'

Lot bestaande horeca onzeker
In een vrij onsubtiele animatie lijkt nieuwbouw over de populaire horecagelegenheid Roest heen te walsen. Dat is slechts een impressie, zegt De Ruiter. 'Roest huurt nu van Stadgenoot en het is één van de partijen die we heel serieus nemen als koper. Maar wat er precies gaat gebeuren, is nog niet besloten.'

De monumentale Van Gendthallen, een jaar geleden gekocht door het succesvolle kinderwagenmerk Bugaboo, blijven staan. De andere fabriekshallen zullen als het aan Stadgenoot ligt worden gesloopt, al zetten actiegroepen zetten zich nog in voor het behoud van de Langhouthallen. Stadgenoot wil het liefst één van de twee slopen en de ander laten staan. De huidige tijdelijke parkeervelden verdwijnen ook.

Begin 2017 begint naar verwachting het bouwen.

Een impressie van het nieuwe Oostenburg Beeld Urhahn Urban Design
Een impressie van het nieuwe OostenburgBeeld Urhahn Urban Design
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden