Stadgenoot mag huurders dwingen ketel en huurverhoging te accepteren

Wooncorporatie Stadgenoot is woensdag door de rechter in het gelijk gesteld: de huurders van Stadgenoot moeten accepteren dat hun kachel of geiser wordt vervangen door een HR-ketel.

null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel

De wooncorporatie was een proefproces begonnen tegen negen huurders, nadat een deel van de huurders van Stadgenoot niet akkoord ging met de plaatsing van een nieuwe ketel. Zij vinden de huurverhoging die een nieuwe ketel met zich meebrengt niet terecht. Per maand moeten de huurders 20 euro extra betalen.

Als de bewoners een extra kamer in hun woning willen laten verwarmen, kost dat maandelijks nog eens vijf euro extra. Die huurverhoging kon hen niet zomaar worden opgelegd, vinden zij.

Dwangsom
De rechter deed de uitspraak in de zaak die door Stadgenoot was aangespannen tegen negen huurders van woningen aan de Burgemeester van Tienhovengracht en naastgelegen Marsmanstraat. Zij moeten meewerken, op straffe van een dwangsom. Met het vonnis van de rechtbank in de hand zal Stadgenoot ook andere huurders willen laten meewerken.

Gisteren bepaalde de Amsterdamse rechtbank dat de huurders de vervanging van de geiser moeten accepteren, evenals de huurverhoging.

Van de 1850 aangeschreven huurders weigerden zo'n 100 mensen mee te werken. Half januari hadden 750 mensen niet gereageerd.

Koolmonoxide
Vorig jaar begon de woningcorporatie met de vervanging van alle oude gaskachels of geisers in de woningen, omdat een HR-ketel veiliger zou zijn. Zo wil Stadgenoot koolmonoxidevergiftigingen voorkomen. Zo'n 3500 huizen kwamen in aanmerking voor de vervanging.

Zo'n zevenhonderd huurders hebben inmiddels al meegewerkt aan de vervanging. Als de rest blijft volharden in de weigering om hun kachel of geiser te vervangen, zal Stadgenoot opnieuw de gang naar de rechter maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden