Stadgenoot: 'Actievoerders gingen over een harde grens'

Al weken is woningcorporatie Stadgenoot mikpunt van huurdersacties tegen vercommercialisering van de stad, flexibele huurcontracten en het onbetaalbaar worden van wonen. Bestuurder Gerard Anderiesen geeft weerwoord.

Ton Damen
De bezettingsactie door jong en oud in de Borgerstraat 73 in Oud-West. Beeld Ton Damen
De bezettingsactie door jong en oud in de Borgerstraat 73 in Oud-West.Beeld Ton Damen

Stadgenoot liep voorop in de lobby voor tijdelijke huurcontracten en de verkoop van aantrekkelijke huurwoningen. Lokt dat geen reacties uit?
"Wij hebbende die maatregelen genomen om de vastgelopen woningmarkt open te breken. Met flexibele contracten kunnen we jonge huurders van buiten de stad helpen. We verkopen de huizen niet om de hoofdprijs binnen te halen, maar om starters tegen aanvaardbare prijzen een koophuis te bieden."

U verkoopt de Borgerstraat 73 in Oud-West, terwijl ouderen erom zitten te springen. Zet dat geen kwaad bloed?
"Wij wilden dat benedenhuis voor 245.000 euro verkopen aan starters die in de stad werken. Dat is toch ook sociaal? Dat laat iemand een stap zetten binnen de vastgelopen Amsterdamse woningmarkt. Weet je wat er is gebeurd? De koper haakte af. Die concludeerde dat hij van huurders dat huis niet mocht kopen."

Wat leert u hieruit?
"Dat oude huurders, die zelf al dertig jaar op een mooie plek een goedkope woning hebben, willen bepalen dat anderen deze stad niet in mogen komen."

Behalve de kraakacties hadden de demonstraties, lezingen en het gezang toch een ludiek karakter?
"Kraken is verboden. Het was niet zo onschuldig."

Waarom kon u de actie 'Op visite bij Stadgenoot' van afgelopen maandag niet waarderen?
"De demonstranten hebben zich niet aangekondigd. Dat ze kwamen, wisten we via Facebook. De politie heeft ons gewaarschuwd dat de demonstranten ons pand wilden kraken. Daarom moesten we dringend de hekken sluiten."

Er zijn geen vernielingen geweest en er is geen klap gevallen. "Nou, nou. Inderdaad is de rommel opgeruimd en werd zelfs het slot gerepareerd, maar er is toch schade. We hebben voor 25.000 euro beveiligers ingehuurd. Het bezoek aan Stad­genoot was grimmig. De groep schreeuwde ­'maffia, fascisten­hoeren'. Er stond een mijnheer bij, Nico van den Ham, die al meerdere keren is veroordeeld voor een verschrikkelijk weblog. Toen we hem zagen, wisten we genoeg. Daarna intimideerden ze onze woordvoerder en wikkelden ze hem in een spandoek."

Is dat niet op het randje?
"Uitgangspunt is dat je mensen niet bedreigt. En je blijft van elkaar af. Dat is een harde grens. Ze waren daar overheen."

Waarom liet u uw woordvoerder spreken en nam u zelf niet het woord?
"Dat zou escalerend hebben gewerkt. Wij ontvangen altijd groepen en dan praten wij als bestuurders met ze. Ditmaal was de sfeer anders en we waren door de politie gewaarschuwd."

De SP en GroenLinks vinden dat de actievoerders zich voorbeeldig gedroegen.
"Daar ergeren we ons ook aan. Wij hebben samenwerkingsafspraken getekend met de gemeente en de Huurdersvereniging Amsterdam. Hun handtekening staat onder wat wij doen. En dan zien we diezelfde politici en huurdersorganisaties onder de actievoerders. Hoe moeten wij met hen een nieuw akkoord sluiten?"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden