Stad zuinig met nieuwe erfpacht

Amsterdam gaat ervan uit dat eigenaren van woningen op erfpacht die overstappen op een nieuw in te voeren erfpachtstelsel een korting van 25 procent krijgen. Van deskundigencommissies die de gemeente adviseren bij canonherziening krijgen ze meer korting.

Luchtfoto van de grachtengordel Beeld ANP
Luchtfoto van de grachtengordelBeeld ANP

De zuinige korting die wordt voorgesteld blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. In tachtig procent van de deskundigenrapporten krijgen zij een korting tot vijftig procent. Raadslid Daniël van der Ree (VVD) toonde zich vanmorgen verbaasd. 'Veertig procent korting is staande praktijk,' zegt hij.

Verder stelt het Amsterdams college haar voorstel voor een nieuw erfpachtstelsel uit tot januari 2016. Aanvankelijk zou de gemeente deze maand met plannen komen. In een toelichting schrijft zij dat eerst meer moet worden gerekend. Amsterdam zal naar verluidt pas met het voorstel komen nadat de procureur generaal bij de Hoge Raad in januari uitspraak heeft gedaan in de 'Seba-zaak' van erfpachters (Stichting Erfpachters Belang Amsterdam) tegen de gemeente. Daarin betwisten eigenaren van koopwoningen dat de gemeente na het aflopen van een erfpacht-tijdvak de canon mag herzien.

Maatregelen
Als de erfpachters gelijk krijgen zal Amsterdam bij het nieuwe systeem geen hoge rekening bij de huiseigenaren kunnen neerleggen omdat dan niemand meer overstapt. Verder maakte Amsterdam bekend gekozen te hebben voor de systematiek van de onafhankelijke Grondwaardecommissie. Die adviseerde de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt te nemen en de grondwaarde te berekenen door daar de kosten van de opstal van af te trekken. Voor commercieel vastgoed zal de gemeente een aparte uitwerking maken. Ook gaat Amsterdam na welk canonpercentage nodig is.

Verder zullen maatregelen tegen speculatie in het stelsel worden opgenomen. Ook heeft de gemeente besloten de betalingsvormen die de hoogleraren van de Grondwaardecommissie - Tom Berkhout (Nyenrode), Dirk Brounen (Tilburg) en Piet Eichholtz (Maatstricht) - voorstelden, te vereenvoudigen. De hoogleraren wilden dat de erfpachters de keuze krijgen tot de afkoop van de canon, het betalen van een vaste canonprijs, en de mogelijkheid te kiezen voor een geïndexeerde canon.

Grondig
In het laatste geval begint de canon laag en kan die verhoogd worden met onder meer de inflatie. Amsterdam stelt nu dat er slechts twee keuzes moeten zijn; afkoop en een geïndexeerde canon. Volgens een ingewijde zijn de ambtenaren bang dat Amsterdam bij een vaste canon verlies lijdt als de inflatie stijgt, terwijl dat onvoldoende in de canon in ingecalculeerd. Vandaar dat die mogelijkheid nu wordt geschrapt.

Raadslid Joris van Osselaer (D66) is blij dat de gemeente 'grondig' te werk gaat. Tiers Bakker (SP) denkt dat Amsterdam uitstel nodig heeft omdat meer onderzoek nodig is. Advocaat Eduard de Geer stelt dat de stad zich ten onrechte verlaat op de Grondwaardecommissie, waardoor het systeem op een 'onjuist fundament' rust. Ook Koen de Lange (Seba) is teleurgesteld: 'Koop zo lang de onzekerheid voortduurt geen huis op erfpacht.'

27 oktober organiseert De Balie in samenwerking met Het Parool een Stadsgesprek over erfpacht. Klik hier voor meer informatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden