Stad zet geen rem meer op kantoorbouw

Na een lange stop op nieuwe kantoren mag er nu weer flink worden gebouwd: tot 2030 komt er 775.000 vierkante meter bij. Maar dan zonder de eenheidsworst; sleutelwoord is de gemengde wijk.

In populaire gebieden als de Zuidas mag bij­gebouwd worden. Beeld anp
In populaire gebieden als de Zuidas mag bij­gebouwd worden.Beeld anp

Het is niet bepaald dat Amsterdam op dit moment geen kantoorruimte in de aanbieding heeft: 911.000 vierkante meter kantoor staat er leeg in de regio, 12,8 procent van het totaal.

Dat is 30 keer het kantooroppervlak van de Rembrandttoren, het hoogste gebouw van de stad. En voorheen was die leegstand nóg veel hoger; reden voor de gemeente om sinds 2006 flink op de rem te staan. Eerst moesten de oude kantoren maar worden verbouwd.

Noodklok
Maar internationale makelaarskantoren en ontwikkelaars luiden sinds vorig jaar met enige regelmaat de noodklok over het dreigende tekort aan kantoorruimte.

Want de Amsterdamse economie groeit met 2,5 procent per jaar en daardoor slinkt de leegstand fors. En door de brexit zal de vraag naar kantoorruimte nog sneller groeien, denkt de gemeente inmiddels.

Volgens de Kantorenstrategie, waarin het nieuwe beleid wordt gepresenteerd, wordt in 2019 de frictieleegstand van 8 procent bereikt - een gezond aandeel - en daarom mag het roer om.

Marineterrein en Hamerkwartier
Tot 2030 is er in bestemmingsplannen ruimte voor 775.000 vierkante meter extra kantoorruimte. In populaire gebieden als de Zuidas, de Arenapoort en bij het Amstelstation mag bij­gebouwd worden.

Vanaf 2020 komt er ook ruimte voor kantoren in nieuwe gebieden, zoals het Marineterrein, het Schinkelkwartier en in Noord, bij de Sixhaven en in het Hamerkwartier.

Ook in nieuwe woonwijken wordt weer ruimte ingetekend voor kantoren. Ongeveer 10 procent van de ruimte in de Sluisbuurt (Zeeburg) en op het Centrumeiland (IJburg) zal naar nieuwe kantoorruimte gaan, ingepast tussen de woningbouw, zodat gemengde wijken ontstaan.

Ombouwen
Daarnaast werden de laatste jaren veel leegstaande vierkante meters kantoorvloer omgebouwd tot woningen, zo'n 1250 stuks per jaar.

En er zijn concrete plannen om nog eens 250.000 vierkante meter om te bouwen tot hotels en woningen. En dan zijn er nog de lege gebieden waar nu alleen grote kantoorkolossen staan. In Amstel III, dat de stad verbindt met Zuidoost, komt heel veel woningbouw in bestaande kantoren, en zal gefocust worden op bedrijvigheid in de medische sector.

In het Rieker Business Park is B.Amsterdam verschenen, waar kleine bedrijven en zzp'ers goedkoop werkruimte kunnen huren. B.Amsterdam zit nu op drie locaties, waaronder de oude Mexxtoren.

De toekomst
Bij Sloterdijk zijn de afgelopen jaren al veel hotels en daarbij restaurants verrezen, vanwege de goede verbindingen met de binnenstad. Ook hier gaat de woningbouwproductie omhoog.

"Gemengde wijken zijn de toekomst, wonen met werken om de hoek en werken met wonen om de hoek," aldus wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening). "We bouwen meer dan alleen woningen of kantoren, we breiden de stad uit."

Overigens is er nooit een totale bouwstop van kracht geweest: nieuwe panden die voorafgaand aan de bouw voor 80 procent verhuurd waren, mochten op de Zuidas en in de Hout­havens nog verrijzen.

null Beeld Het Parool/LVDB
Beeld Het Parool/LVDB
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden