Stad zet bouwer op straat

Redenen voor het ontbinden van de overeenkomst zijn volgens de gemeente 'het niet nakomen van contractuele afspraken en de onvoltooide staat waarin de straat zich bevindt'. Foto Marc Friessen Beeld
Redenen voor het ontbinden van de overeenkomst zijn volgens de gemeente 'het niet nakomen van contractuele afspraken en de onvoltooide staat waarin de straat zich bevindt'. Foto Marc Friessen

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft de aannemer die verantwoordelijk is voor het groot onderhoud aan de Utrechtsestraat, de laan uit gestuurd. De aannemer overweegt naar de rechter te stappen.

Redenen voor het ontbinden van de overeenkomst zijn volgens de gemeente 'het niet nakomen van contractuele afspraken en de onvoltooide staat waarin de straat zich bevindt'.

Directe aanleiding is de constatering van de gemeente dat de aannemer, een combinatie van Verhoeven Infra en Strukton Rail, het brugdek van de Herengrachtbrug te dun heeft gemaakt. Uit berekeningen moet volgens de gemeente blijken of de brug in deze staat sterk genoeg is om de tram en auto's te dragen. De afwijking werd vorige week ontdekt toen de brug, onderdeel van de eerste fase van het project, vele maanden te laat werd opgeleverd.

De gemeente brak eerder dit jaar al met de aannemer vanwege vertragingen. Die stapte daarop naar de rechter, die oordeelde dat hij het werk mocht afmaken.

De gemeente heeft nu besloten de twee resterende fasen uit te stellen. Tot en met december wordt in elk geval niet gewerkt. Het hele project had dit najaar klaar moeten zijn.

Ondernemers zagen hun omzet het afgelopen jaar aanzienlijk slinken. Straatmanager Nel de Jager: ''We hebben hier geen woorden voor. Dit geeft zo veel onrust, want wat zal na december gebeuren?'' En: ''Dit begint te lijken op de Noord/Zuidlijn.''

Frans Verhoeven, directeur van Verhoeven Infra, zegt dat er niets mis is met de dikte en de constructie van de brug. ''Die is gewoon goed.'' Omstandigheden dwongen de aannemer ertoe de brug anders uit te voeren dan was afgesproken in het bestek, zegt hij. ''Het bestek was onuitvoerbaar. Wij hebben hiermee een probleem van de gemeente opgelost.'' Verhoeven: ''Als men ons geen andere mogelijkheid laat, stappen we naar de rechter.'' (KAMILLA LEUPEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden