Stad worstelt met ontwikkelaar

De gemeente Amsterdam worstelt met de rol van projectontwikkelaar Ted Biesterbos. Hij heeft een dominante positie op de NDSM-werf, waar de vernieuwing stagneert.

NDSM werf Beeld Het Parool
NDSM werfBeeld Het Parool

Ingewijden bevestigen dat wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) af wil van de bestaande afspraken met Biesterbos en diens zakenpartners op de werf. Het is de wethouder een doorn in het oog dat ontwikkelaars op posities blijven zitten zonder iets te doen. 'Het is bouwen of vertrekken,' zegt een betrokkene.

Daarbij heeft de gemeente vragen over Biesterbos' rol in de rechtszaak tegen Ton Hooijmaijers, de veroordeelde oud-bestuurder van de provincie Noord-Holland. Deze week kocht Biesterbos strafvervolging af.

Hooijmaijers zelf werd eind vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel wegens het aannemen van steekpenningen van diverse bouw- en vastgoedbedrijven. Daarbij zat een betaling van 4165 euro van een bedrijf waarvan Biesterbos mede-eigenaar is. De rechtbank sprak van 'een verhullende betalingsconstructie', die bedoeld zou zijn geweest om Hooijmaijers gunstig te stemmen.

Schikking
Als eerste betrokken ondernemer heeft Biesterbos een schikking getroffen met het Openbaar Ministerie. Hij betaalt justitie een bedrag onder de 50.000 euro wegens 'het voorhanden hebben van een onjuiste factuur van een derde'. Daarmee zijn hij en zijn bedrijf Amsterdam Waterfront gevrijwaard van strafvervolging. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie bevestigt de schikking, maar geeft geen nadere toelichting.

Volgens de advocaat van Biesterbos is de schikking geen erkenning van schuld. Biesterbos ontkent omkoping. De betaling van 4165 euro zou door 'een administratieve fout' per ongeluk zijn gedaan.

Opheldering
Vorige week moest Biesterbos op het matje komen bij burgemeester Eberhard van der Laan en Van Poelgeest, die opheldering vroegen over zijn rol in de zaak-Hooijmaijers. Via zijn woordvoerder meldt Van Poelgeest dat Amsterdam nagaat 'of er integriteitsrisico's bestaan met betrekking tot bedrijven waar de gemeente overeenkomsten mee heeft en die in het vonnis van Hooijmaijers worden genoemd'.

Biesterbos en zijn zakenpartners verwierven de afgelopen jaren belangrijke posities op de NDSM-werf zonder dat ze de gemeente hoefden te betalen. Ook paste de gemeente forse bedragen bij om herontwikkeling op de werf door Biesterbos en zijn partners mogelijk te maken.

Lees vandaag (08-02) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden