Stad wil werk Van Ruisdael

AMSTERDAM - Het Amsterdams Historisch Museum wil het schilderij Vergezicht op Amsterdam vanaf de Amsteldijk kopen.Dit werk van Jacob van Ruisdael is op dit moment voor het eerst te zien voor het grote publiek. Het maakt deel uit van de overzichtstentoonstelling Het aanzien van Amsterdam, in het Amsterdamse Stadsarchief.

De eigenaar heeft laten weten het schilderij te willen verkopen. Over de prijs wordt nog wel onderhandeld, zegt wethouder van Cultuur Carolien Gehrels van de Partij van de Arbeid. ''Natuurlijk is het schilderij weleens getaxeerd, maar over zo'n uniek stuk is het moeilijk uitspraken te doen over de waarde.'' Voor de koop zijn miljoenen nodig.

Het Amsterdams Historisch Museum (AHM) valt direct onder de gemeente Amsterdam. Met deze aankoop wordt het schilderij, aldus Gehrels, dus een bezit van alle Amsterdammers.

De gemeente Amsterdam wil een bijdrage leveren aan de aanschaf van het schilderij. Het college van b. en w. heeft voorgesteld drie ton te betalen, maar dat plan is nog niet goedgekeurd door de gemeenteraad.

De rest van het geld moet bijeen worden gebracht door fondsenwerving van het AHM zelf. Hier houden oud-museumdirecteuren Simon Levie en Henk van Os zich mee bezig, in samenwerking met de huidige directeur van het AHM, Pauline Kruseman.

''Dit schilderij is zo bijzonder omdat het een perspectief biedt op de stad vanaf de Amstel,'' zegt Gehrels. ''De meeste zichten op de stad zijn gemaakt vanaf het IJ.'' Verder heeft Van Ruisdael, aldus de wethouder, van alle Nederlandse landschapschilders voor de Europese kunst het meest betekend.

Dat vond Van Ruisdael zelf overigens ook. Hij is dezelfde man als die van de Ruysdaelkade in Oud-Zuid - met Griekse y, dus.

Carolien Gehrels: ''Van Ruisdael vond zichzelf op een gegeven moment zo goed, dat hij zijn naam Van Ruisdael wat deftiger heeft gemaakt: Van Ruysdael.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden