Stad wil na Airbnb-deal ook afspraken met andere vakantiewebsites

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) wil snel deals sluiten met concurrenten van Airbnb om ook illegaal aanbod van deze sites te weren.

Na de deal met Airbnb wil Amsterdam ook met andere aanbieders van vakantiewoningen afspraken maken om illegale verhuur aan te pakken Beeld ANP
Na de deal met Airbnb wil Amsterdam ook met andere aanbieders van vakantiewoningen afspraken maken om illegale verhuur aan te pakkenBeeld ANP

Het gevaar dreigt dat pandjesbazen hun illegale hotels elders gaan aanbieden, nu de deur bij Airbnb na zestig dagen dichtgaat, stelt Ivens.

"Nu kunnen ze nog hun pand zestig dagen op Airbnb zetten en dan dertig dagen op Wimdu en nog eens dertig op Booking.com." Afspraken met deze andere sites voor vakantieverhuur, die aanmerkelijk kleiner zijn dan marktleider Airbnb, moeten deze sluiproute afsluiten.

Druk opvoeren
Ivens zegt dit in een toelichting op de deal die hij sloot met Airbnb. De grootste site voor vakantieverhuur zal voortaan woningen van de sites halen die langer dan zestig dagen in de verhuur staan, of voor meer dan vier personen tegelijk zijn bedoeld.

Ivens verwacht dat de overeenkomst met Airbnb de druk op de andere sites opvoert om ook afspraken te maken.

Lees het volledige interview met wethouder Ivens: 'Uitblijven deal zou voor Airbnb een afgang zijn' [+]

De belangrijkste afspraken met Airbnb op een rij

Airbnb verwijdert illegaal aanbod van de site: langer dan zestig dagen verhuurd per jaar, of aan meer dan vier personen.

Op de site komt een melder die aangeeft wanneer een woning de grens van zestig dagen verhuur nadert. Deze verschijnt na vijftig dagen.

Airbnb gaat informatie delen op verzoek van opsporingsambtenaren van de gemeente. Die kunnen deze gegevens gebruiken voor hun onderzoeksdossier.

Buren die overlast ondervinden van toeristen, kunnen dit melden bij Airbnb. Ze krijgen dan het nummer van de verhuurder, die vanaf het vakantieadres in actie komt.

Airbnb gaat toerismebelasting afdragen aan Amsterdam. Het bedrijf schat dit op ruim 8 miljoen.

Amsterdam krijgt elke zes maanden een, geanonimiseerd, overzicht van het aantal verhuringen en de illegale advertenties. Een notaris gaat deze gegevens controleren.

Airbnb gaat verhuurders actief wijzen op de gemeentelijke regels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden