Stad wil miljoen bijleggen voor Hemwegcentrale

Was het donderdag al energiebedrijf Vandebron dat Nuon 1 miljoen euro bood voor de Hemwegcentrale, vrijdag doet wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) er nog een miljoen bij. Als Nuons laatste kolencentrale maar snel dichtgaat.

Rokende schoorsteen van de Nuon energie kolencentrale aan de Hemweg in het Westelijk havengebied Beeld ANP
Rokende schoorsteen van de Nuon energie kolencentrale aan de Hemweg in het Westelijk havengebiedBeeld ANP

Nuon wil daarover graag met de gemeente in gesprek. Een woordvoerder spreekt van 'een interessante situatie'.

De gemeente is warm voorstander van sluiting van de kolencentrale. "Het drastisch terugbrengen van de CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling is goed voor het klimaat en de gezondheid van Amsterdammers," verklaart Choho vrijdag.

Hij gaat de gemeenteraad voorstellen hiervoor 1 miljoen euro vrij te maken. "Bovendien doe ik een oproep aan de rijksoverheid om haar verantwoordelijkheid hierin te nemen, want doortastend klimaatbeleid is in het belang van iedereen."

Industrieel erfgoed
Choho haakt met zijn voorstel aan bij het bod dat Vandebron, een snel gegroeide online marktplaats voor duurzame energie, donderdag deed. De Hemwegcentrale is Vandebron een doorn in het oog, zeggen Aart van Veller en Remco Wilcke, twee van de drie oprichters van de start-up.

"Dus wij dachten: kunnen we de centrale niet transformeren tot iets waar Amsterdam wél wat aan heeft?" zegt Wilcke. Vandebron ziet kansen om de centrale als industrieel erfgoed toe te voegen aan de stad, zoals eerder met succes gebeurde bij de Westergasfabriek en de NDSM-werf.

De stad rukt al op tot vlakbij de centrale. "De Houthavens zijn op een steenworp afstand," zegt Wilcke.

In deze, ook volgens Vandebron zelf niet heel realistische, artist impression is alvast een festivalterrein getekend Beeld Vandebron
In deze, ook volgens Vandebron zelf niet heel realistische, artist impression is alvast een festivalterrein getekendBeeld Vandebron

Nuon wil compensatie
Eigenaar Nuon wil de Hemweg-8 graag sluiten, maar verlangt daarvoor financiële compensatie van de overheid, om de centrale te ontmantelen en voor de 300 mensen die er werken. Als er geen compensatie komt, verkoopt Nuon de kolencentrale. Die kan dan tot 2034 blijven draaien.

Nuon wees het bod van Vandebron donderdag meteen af als een stunt. "Jammer, want wij vinden de werkgelegenheid van onze mensen een heel serieuze zaak", aldus een woordvoerder. Nu ook de gemeente meedoet, verandert dat de zaak. Nuon ziet Amsterdam als een serieuze gesprekspartner en hoopt op 'goed constructief overleg'.

"We gaan ervan uit dat de gemeente hier heel serieus over nagedacht heeft en stellen voor dat we met Amsterdam om tafel gaan om dit te bespreken," reageert Nuon op de nieuwe situatie. "We gaan ervan uit dat de gemeente Amsterdam de Hemweg overneemt inclusief personeel. Zodat onze mensen ook bij de gemeente in goede handen zijn."

Petitie al vaak gesteund
Vandebron geeft niet op. Een petitie op de website wijwillenhemweg.nl, die oproept de Hemwegcentrale te sluiten was vanmorgen al 19.000 keer getekend. Van Veller: "Laat Nuon tenminste vertellen hoeveel ze er dán voor willen hebben."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden