Stad wil lantaarn in Zuid behouden

AMSTERDAM - Wethouder Eric Wiebes en vrijwel de complete gemeenteraad willen dat stadsdeel Zuid alsnog afziet van het vervangen van de ouderwetse Ritter-lantaarnpalen in de Diamantbuurt en nog enkele delen van Zuid.

Net als raadsleden wordt Wiebes overstelpt met e-mails van protesterende bewoners die hechten aan de vormgeving van de Ritterlantaarn en niets zien in het alternatief.

Het stadsdeel vindt de kosten te hoog. Alleen al voor de Diamantbuurt zou behoud van de Ritter 250.000 euro kosten. Bewoners klagen dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. In Zuid worden ze naar stadsdeel Centrum en het centrale bestuur verwezen.

De gemeenteraad is onder de indruk van de protesten, waarbij de Vereniging Oud Zuid, met Maarten Lubbers als inspirator, een voorname rol speelt. VVD-raadslid Bas van 't Wout noemde het stadsdeelbestuur van Zuid gisteren 'ziende blind en horende doof'. Zijn PvdA-collega Myriam Bergervoet zei dat de verantwoordelijke D66-bestuurder Joep Blaas 'geen sjoege geeft'. ''Burgers dreigen vermalen te worden tussen het stadsdeel en de centrale stad. Ik kan het niet uitleggen.''

Wiebes wil Blaas nu duidelijk maken dat de Ritter moet blijven, op kosten van Zuid. Hij wil dat D66-raadslid Jan Paternotte mee gaat naar het overleg, in de hoop dat Blaas toegeeflijker is als een partijgenoot van hem hetzelfde bepleit.

In afwachting van het overleg wil Blaas niet reageren. (HET PAROOL)

Foto Amaury Miller

De ouderwetse Ritter-lantaarnpalen in de Diamantbuurt. Foto Amaury Miller Beeld
De ouderwetse Ritter-lantaarnpalen in de Diamantbuurt. Foto Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden