Stad wil bewoners van energiezuinige woningen belonen

Amsterdam wil eigenaren van een energiezuinig huis kunnen belonen met een lagere aanslag voor de ­onroerendezaakbelasting (ozb). Staatssecretaris Eric Wiebes ­(Financiën) is verzocht dat wettelijk mogelijk te maken.

null Beeld anp
Beeld anp

De gemeente kan nu bij het berekenen van de ozb geen onderscheid maken, naar energielabel bijvoorbeeld. Volgens wethouder van Financiën Udo Kock staat de Wet WOZ dat in de weg, omdat gemeenten precies wordt voorgeschreven hoe ze de ozb moeten vaststellen. Dat schrijft Kock in een brief aan ­Wiebes.

De WOZ-waarde is maat­gevend voor de hoogte van de ozb. Gemeenten hebben maar weinig ­mogelijkheden om daar hun eigen invulling aan te geven, schrijft Kock. Dat wringt, volgens Kock.

Moties
Op de ­Nationale Klimaattop over de consequenties van het klimaatakkoord van Parijs, werd onlangs juist de ozb ­genoemd als één van de manieren waarop gemeenten energiebesparing kunnen stimuleren. Kock houdt Wiebes voor dat de ­berekening van de ozb momenteel verduurzaming zelfs tegenwerkt. Energiebesparende verbouwingen verhogen immers de waarde van het gebouw, waardoor de ozb stijgt.

Kock: 'Meer belasting voor iets wat gemeenten juist willen stimuleren.' Kock wil graag nog deze kabinets­periode met Wiebes in gesprek over de belastingheffing door gemeenten. Met de brief reageert Kock op moties van de gemeenteraad. Zowel Marianne Poot (VVD) als Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) kregen steun voor een onderzoek naar een variabele ozb.

Klimaatneutrale panden
Die onderzoeken zijn overigens niet met elkaar te verenigen. De Partij voor de Dieren wil dat slecht geïsoleerde woningen extra worden aangeslagen. De VVD-motie bepleit een ­lagere ozb voor klimaatneutrale panden, zonder dat de ozb omhoog gaat voor woningen die dat niet zijn.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden