Stad wil betere doorvaart grachten

AMSTERDAM - De Amsterdamse grachten komen steeds voller te liggen met plezierbootjes. De gemeente wil voorkomen dat de populaire vaarwegen uiteindelijk dichtslibben en heeft daarom een plan bedacht om de doorvaart te bevorderen.Het aantal plezierbootjes nam de afgelopen jaren in de hoofdstad toe van 8000 tot 12.000. De kades in de binnenstad, de drukste vaarroute, liggen vol met de aangemeerde bootjes. Daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan omdat boten amper voor elkaar kunnen uitwijken op de soms al smalle grachten. ''Het is soms echt kielekiele als een rondvaartboot langs een plezierbootje vaart'', aldus de zegsvrouw.

Amsterdam is een van de weinige gemeenten waar iedereen zijn bootje overal mag aanmeren, legt Rob Duijvis, nautisch inspecteur van de dienst binnenwaterbeheer uit. Daar moet verandering in komen, blijkt uit het 'doorvaartprofiel' dat zijn dienst heeft opgesteld. Daarin staat dat op sommige plekken de bootjes moeten uitwijken naar een andere gracht. Het gaat daarbij vooral om vaarwegen in de Jordaan, zoals de Lauriergracht, de Leliegracht, de Bloemgracht en de Egelantiersgracht.

De gemeente heeft in het profiel precies vastgelegd hoeveel water vrij moet blijven voor de doorvaart. Door de bootjes te verplaatsen, komen er zogenaamde passeerplekken vrij. De gemeenteraad besluit na het zomerreces over het voorgestelde doorvaartprofiel. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden