Stad wiedt in woud van fietspaaltjes

De stad snoeit massaal in het aantal paaltjes op fietspaden. Van de ruim vierduizend paaltjes zijn er inmiddels meer dan 2400 verwijderd, verplaatst of aangepast.

null Beeld Het Parool/ Floris Lok
Beeld Het Parool/ Floris Lok

Dat blijkt uit een rondgang langs de stadsdelen. Nieuw-West en Zuid haalden de meeste paaltjes weg: beide 326. Nieuw-West bleek met meer dan duizend stuks het stadsdeel te zijn met de hoogste paaltjesdichtheid. Hier worden ook nog eens 165 paaltjes verplaatst omdat ze op slecht zichtbare en onverwachte plekken staan.

De paaltjes kwamen in opspraak toen in mei dit jaar een vrouw overleed na een botsing met een fietspaaltje op de Veemkade in Oost. In opdracht van de gemeente inventariseerden alle stadsdelen de paaltjes in hun gebied. Een deel van de paaltjes is al weggehaald, de rest volgt in de komende maanden.

West heeft het meest drastisch ingegrepen: 500 van de 550 paaltjes worden verwijderd, verplaatst of aangepast. De minste paaltjes zijn weggehaald in Centrum: 62 op een totaal van 566. Volgens een woordvoerder komt dat doordat de binnenstad veel kleine bruggetjes en steegjes telt die beschermd moeten worden tegen zwaar verkeer.

De Fietsersbond is tevreden, maar waarschuwt voor terugkerende paaltjes, zegt Marjolijn de Lange. 'Het is net onkruid: als je het even niet bijhoudt, schiet het weer omhoog. Het gaat nu goed met weghalen, maar tegelijkertijd worden op andere plekken gevaarlijke paaltjes geplaatst.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld Chantal van Wessel/ Het Parool
Beeld Chantal van Wessel/ Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden