Stad 'weigerde' 23 Bulgaren

De gemeente Amsterdam heeft tussen juni en oktober vorig jaar 23 keer een inschrijving van een Bulgaar in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) geweigerd, omdat die registratie mogelijk gebruikt zou worden voor toeslagfraude.

Rob Rombouts
null Beeld anp
Beeld anp

In april werd bekend dat Bulgaarse criminelen in Nederland ten onrechte miljoenen euro's aan toeslagen opstreken, mede nadat ze via 'spookinschrijvingen' een adres hadden verkregen. De toeslagen werden betaald en pas achteraf gecontroleerd.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ligt onder vuur omdat tot nu toe slechts 70.000 euro is teruggehaald bij frauderende Bulgaren, terwijl zij 2,4 miljoen euro hebben weggesluisd en voor een miljoen euro aan boetes moeten betalen.

In Amsterdam wordt sinds juni bij elk Bulgaars inschrijvingsverzoek gekeken naar 'risico-indicatoren' zoals veel verhuizingen op een bepaald adres, 'overbewoning' en afwijkende huurcontracten. Bij twijfel wordt bovendien een huisbezoek afgelegd. 'In een deel van de gevallen is nader onderzoek niet meer mogelijk, omdat de betrokken persoon alweer is vertrokken,' aldus de gemeente.

De gemeente kan geen onderzoek doen naar onterecht betaalde toeslagen omdat de gemeente de toeslagen 'niet verstrekt en niet beschikt over de gegevens hierover'. Dat is een zaak van het rijk en de Belastingdienst.

Lees vandaag (22-01) meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden