Stad weer geen erfgoed

AMSTERDAM - Het lukt Amsterdam niet de historische binnenstad, of althans een deel daarvan, voor te dragen voor de Unesco Werelderfgoedlijst.De grachtengordel - hier de kruising van de Prinsengracht met de Brouwersgracht - is het enige stuk Amsterdam dat nog een kans maakt op de werelderfgoedlijst te komen. Foto: Floris Lok

Ambtelijke machinaties, politieke tegenstellingen en internationale concurrentie voorkomen al dertig jaar dat de zeventiende-eeuwse grachtengordel z'n plaats op de lijst inneemt.

Het is een felbegeerde vermelding, ook al biedt dat geen enkel direct voordeel. Maar de effecten die het kan hebben voor de promotie van de stad, zijn enorm. Wereldwijd betrekken reizigers, zakenlui en toeristen de lijst bij hun besluit welke landen of steden zij bezoeken. Plaatsing op de lijst leidt tot talloze vermeldingen in reisgidsen en folders, bij conferentieoorden en in radio- of televisie-uitzendingen.

Daarom wil Amsterdam ook op die lijst staan. Maar dit jaar is het weer niet gelukt. En voor de voordracht van volgend jaar kan men het nu al niet eens worden over wat moet worden voorgedragen: de hele binnenstad of alleen de grachtengordel?

Rob de Jong, de rijksambtenaar die namens Nederland voordrachten voorbereidt op het ministerie van OCW, wil de zeventiende-eeuwse grachtengordel voordragen, zonder middeleeuwse stad en zonder de Jordaan. Adviseurs van het Amsterdamse Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) verwerpen dat plan.

Volgens De Jong maken alleen de grachten kans als 'universeel en uniek' op de lijst te komen. De Unesco stelde eerder dat oude westerse steden, waarvan er al veel op de lijst staan, geen prioriteit hebben.

Op maandag 3 maart uitten adviseurs van BMA kritiek op het plan om alleen de grachtengordel te nomineren. Zij vinden het raar dat Amsterdam niet het hele stadshart nomineert.

Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) betreurt het geschil. ''Als iemand met de finish in zicht zegt dat we een andere kant op moeten, is dat niet leuk.''

In bruin het potentiële erfgoed, binnen de rode lijn de bufferzone.

whc.unesco.org

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden