Update

Stad vreest krakersgeweld

De grote demonstratie die krakers morgen houden tegen het kraakverbod, dat een jaar bestaat, baart het stadsbestuur en de politie zorgen.

Vorig jaar liep het protest tegen de anti-kraakwet uit de hand. © anp Beeld
Vorig jaar liep het protest tegen de anti-kraakwet uit de hand. © anp

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft een reeks maatregelen afgekondigd om te voorkomen dat het protest uit de hand loopt, zoals precies een jaar geleden, toen demonstraties in rellen uitmondden.

Van der Laan verbiedt de demonstranten bivakmutsen, integraalhelmen of beschermende kleding te dragen en spullen bij zich te hebben die als wapen kunnen worden gebruikt (dat gebeurde vorig jaar met de stokken in spandoeken).

De demonstratie mag morgen om 17.00 uur ook niet op het Spui beginnen, zoals de krakers hadden gewild. De burgemeester heeft het plein voor het stadhuis aangewezen als verzamelplaats.

Het is de krakers verboden vanaf de Stopera naar het stadshart te trekken. De demonstratie mag niet op Rokin, Dam of Damrak komen en ook de Kalverstraat en de Nieuwendijk zijn verboden gebied voor de betogers, net zoals de P.C. Hooftstraat in Zuid en het deel van de Herengracht waar de ambtswoning van Van der Laan staat.

Krakers hebben gesuggereerd dat ze 'op bezoek' zullen gaan bij de koningin (die morgen het vernieuwde Scheepvaartmuseum opent) als Van der Laan 'zijn honden' (de politie) niet kort houdt.

Het motto luidt: 'Regering krijg de tering'
Op activistensite Indymedia worden krakers opgeroepen zich in zwart te kleden en maskers te dragen ('black up, mask up, show up!'). Het motto van de 'kraak het systeemdemo': 'Regering krijg de tering'. Krakers laten echter ook weten dat vreedzame demonstranten welkom zijn en dat de manifestatie niet alleen is bedoeld voor gewelddadige leden van 'het zwarte blok'.

Burgemeester Van der Laan hecht er groot belang aan dat de demonstratie kan doorgaan. 'Mensen kunnen denken: wat haal je je op de hals, maar de burgemeester vindt het een groot goed dat de krakers de vrijheid krijgen te demonstreren,' zegt zijn woordvoerder Bartho Boer.

'Dat zal wat ons betreft op een rustige en vredige manier gebeuren. In eerste instantie opereert de politie in het zogeheten vredestenue,' aldus Boer. Wel houdt het korps de ME uitdrukkelijk achter de hand.

Aanleiding van de betoging is het eenjarige bestaan van de wet die kraken strafbaar stelt. De demonstratie tegen de invoering van die wet, liep destijds uit op rellen.

Boer: 'Ik denk dat vriend en vijand het erover eens zijn dat we een herhaling moeten voorkomen. Sommigen zijn nog steeds hun schade aan het repareren. Morgen past zo'n demonstratie niet in de binnenstad. Het zijn ook nog de Dwaze Dagen in de Bijenkorf!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden