Stad verleent 1700 vergunningen aan rondleiders

Meer dan 1700 gidsen hebben een vergunning gekregen van de gemeente om groepen rond te leiden in de binnenstad. De gemeente kijkt naar aanvullende maatregelen.

Michiel Couzy
Toeristen krijgen een rondleiding met gids op De Dam in het centrum van Amsterdam Beeld anp
Toeristen krijgen een rondleiding met gids op De Dam in het centrum van AmsterdamBeeld anp

In april voerde Amsterdam strengere regels in voor rondleidingen in de binnenstad. De bedoeling was dat hierdoor de overlast zou afnemen van grote groepen die achter een gids­ ­aanlopen, stoepen blokkeren en ­geluidsoverlast produceren.

Iedere gids die meer dan vijf mensen rondleidt over de Wallen heeft voortaan een ontheffing nodig. ­Inmiddels hebben 1733 gidsen zo'n vergunning binnen, meldt de ­gemeente desgevraagd.

"Dat vinden wij wel veel," zegt de woordvoerder van wethouder Udo Kock, initiatiefnemer van de strengere regels. "Iedereen die zo'n vergunning aanvraagt, krijgt die ook."

Aanleiding voor de strengere regels is de overlast die bewoners en winkeliers in de binnenstad ervaren door grote groepen van twintig of meer personen, die met grote regelmaat voorbij komen. Alleen al op het Oudekerksplein passeren, volgens tellingen van de gemeente, wekelijks gemiddeld 31.000 mensen in groepen.

Waarschuwing
De gemeente verbiedt rondleidingen van meer dan twintig personen. Gidsen mogen na elf uur 's avonds geen tours meer organiseren, niet stilstaan op drukke punten en voor winkels. Foto's maken van prostituees is verboden, gidsen moeten ervoor zorgen dat hun toeristen met de rug naar de rode ramen gaan staan.

Kock hoopt dat de vergunningsplicht de gemeente een mogelijkheid geeft om gidsen te straffen als zij zich niet aan deze regels houden: die ­raken hun papiertje kwijt.

Tot dusverre is het aantal sancties nog laag. In 5 maanden zijn 5 ­boetes uitgedeeld, van 190 euro. "Dat is niet veel, maar wil niet zeggen dat het niet goed gaat," aldus de woordvoerder.

Overtredingen
Gidsen die de regels over­treden, krijgen in eerste instantie een waarschuwing. Als zij daarna hun rondleiding afbreken, hun groep ­opsplitsen of op een plek gaan staan waar ze niets blokkeren, krijgen ze geen boete.

In april en mei zijn 52 gidsen aan­gesproken, hebben 5 een waarschuwing gekregen en zijn 2 rondleidingen gestaakt. Volgens de gemeente is het aantal grote groepen afgenomen en houden gidsen van de overgebleven groepen zich aan de regels.

Kock wil de regels snel evalueren en kijken of extra maatregelen nodig zijn, zoals uitbreiding van het gebied waarvoor een vergunning nodig is, of invoering van tijdvensters.

52

In april en mei zijn 52 gidsen aan­gesproken, hebben vijf daarvan een waarschuwing gekregen en zijn twee rondleidingen gestaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden