Stad verdiepte zich niet in plan megahostel

Bij verkoop van voormalig brandweerkantoor op Weesperzijde werden geen voorwaarden gesteld aan gebruik.

Bas Soetenhorst
Het megahostel Beeld Rink Hof
Het megahostelBeeld Rink Hof

De gemeente Amsterdam heeft zich bij de verkoop van het voormalige brandweerkantoor op de Weesperzijde totaal niet verdiept in het plan er een megahostel te vestigen. Het ging het stadsbestuur puur om het geld dat de gebouwen zouden opleveren. Achteraf is het college ongelukkig over de gang van zaken. Dat blijkt uit een reconstructie in deze krant.

Onder buurtbewoners bestaat groot verzet tegen het plan voor een hostel met veertienhonderd bedden. Daarmee zou het de grootste horeca-accommodatie van Nederland zijn.

Het pand is voor zeven miljoen euro verkocht via een aanbesteding. Daarbij kunnen voorwaarden worden gesteld aan het gebruik, waardoor het niet automatisch naar de hoogste bieder gaat. Dat is hier nagelaten. Met de kopers is nimmer inhoudelijk gesproken over hun plannen en het aantal bedden.

Ook stadsdeel Oost is ongelukkig over de beoogde omvang van het hostel. Stadsdeelbestuurder Jeroen van Spijk acht het uitgesloten dat de eigenaren toestemming krijgen in de binnentuin nog eens vierhonderd slaapplaatsen te creëren, maar in de bestaande gebouwen staat het hen vrij duizend bedden te plaatsen, zoals het plan zou zijn.

Met de verkoop van het brandweercomplex wilde de gemeente reorganisatiekosten bij de brandweer opvangen. Burgemeester Eberhard van der Laan was verantwoordelijk voor die operatie. Ambtenaren van wethouder Maarten van Poelgeest organiseerden de verkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden