Stad verandert razendsnel, dus coalitie wijzigt koers
De Amsterdamse coalitie van D66, VVD en SP maakt 130 miljoen euro vrij om vluchtelingen te integreren, wijken op te knappen en de drukte tegen te gaan. Waar komt dat geld opeens vandaan?
De veranderingen gaan zo snel dat het gemeentebestuur ruim 130 miljoen euro uittrekt om de ontwikkelingen bij te benen. Het meeste geld gaat naar de wijken buiten de Ring, vluchtelingen en beheersing van de drukte.
Amsterdam staat er alweer heel anders voor dan in 2014, toen VVD, SP en D66 hun coalitieakkoord sloten. Zo heeft de vluchtelingenstroom consequenties voor de stad. De duizelingwekkende groei van het toerisme was niet voorzien, de enorme prijsstijgingen op de huizenmarkt evenmin.
Politiek leiders
Eric van der Burg (VVD), Laurens Ivens (SP) en Jan Paternotte (D66), de politiek leiders van de collegepartijen, presenteerden vanochtend hun antwoord op deze veranderingen. Elke partij kreeg iets van zijn gading. VVD haalde lastenverlichting van 6 miljoen binnen voor scholen, zorginstellingen en sportverenigingen. Ook komt 2 miljoen vrij voor handhaving, hét troetelkind van VVD.
De SP komt aan haar trekken met de opknapbeurt van wijken met achterstand, vooral buiten de Ring en in Noord. Hiervoor trekt het college 40 miljoen euro uit. Daar komt 10 miljoen bij voor sportparken, dat is weer een hobby van wethouder Van der Burg.
De signatuur van D66 is minder duidelijk. Twee jaar geleden was al veel geld uitgetrokken voor onderwijs, dus daarmee kan de partij zich niet nog een keer profileren. Winstpunt voor Paternotte is de 10 miljoen die vrijkomt voor vluchtelingen met een status, waarmee D66-wethouders Simone Kukenheim en Kajsa Ollongren aan de slag kunnen. Amsterdam zal elk jaar 2000 statushouders moeten onderbrengen. Dit geld moet ervoor zorgen dat zij eerder aan het werk gaan en 'snel Amsterdammers worden'.
Drukte in de stad
De drukte in de stad is, met de vluchtelingenopvang, hét politieke thema de komende jaren. De coalitie zet 1 miljoen extra in voor de aanpak van illegale vakantieverhuur, zoals via Airbnb.
Daarnaast zal het college proberen de toeristen over de stad te spreiden door de toeristenbelasting te verhogen in het centrum en te verlagen in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. De vraag is of dit werkt; gaan toeristen echt naar Nieuw-West als de toeristenbelasting daar iets lager is? Hoeveel Chinezen letten eigenlijk op dit tarief als zij een reis boeken? Gokje: niet veel.
De 130 miljoen die voor al deze plannen nodig is, wordt grotendeels opgebracht door met geld te schuiven in de begroting: van het ene potje, zoals de grondopbrengsten, naar het andere. Het enige nieuwe geld komt uit de toeristenbelasting, die 12 miljoen meer moet opbrengen.
Voorspoed
Zo'n ingreep halverwege de rit is bijzonder. Meestal is er dan crisis. In dit geval reageert het college vooral op de voorspoed: de drommen toeristen en de druk op de woningmarkt tonen het succes van de stad. "We willen niet wachten op nieuwe verkiezingen," zegt Paternotte.
Volgens de collegepartijen is al ruim de helft van hun plannen uit 2014 gerealiseerd. De wethouders zouden zich maar kunnen vervelen. En we zien in Den Haag wat daarvan komt: ruzie en profileringsdrang. Bovendien, zo stellen de drie Amsterdamse partijen, de sfeer in het college is zo goed dat ze kunnen doorpakken.
Rutger Groot Wassink, politiek leider van oppositiepartij GroenLinks, vindt de met veel bombarie aangekondigde plannen vooral 'veel te doen om niets'. "Inspelen op de veranderingen? Dat heet gewoon 'besturen'. Dit is vooral een beetje schuiven met geld."
130 miljoen euro uitgetrokken voor onder meer:
→ Opknappen achterstandswijken: 40 miljoen
→ Lastenverlichting scholen, zorginstellingen en sportverenigingen (middels ozb): 6 miljoen
→ Handhaving (op straat en aanpak vakantieverhuur): 2 miljoen
→ Sportparken: 10 miljoen
→ Integratie statushouders: 10 miljoen
→ Werkbrigade: 10 miljoen
→ Schonere stad: 4 miljoen
→ Versterking hulp bij huishouden en ambulante hulp ouderen en jeugdzorg: exacte bedrag nog onbekend