Stad test betaalmiddel 'Makkie' voor vrijwilligers

De 'Makkie', een alternatief betaalmiddel, moet vrijwilligerswerk aantrekkelijker maken voor Amsterdammers met een uitkering. Een pilot loopt nu in de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied.

De makkie werd in 2012 bedacht rond de herinrichting van het Makassarplein een jaar later. Het ruilmiddel was een van de manieren om betrokkenheid in de Indische Buurt te stimuleren en belonen.Beeld Makkie

1700 uitkeringsgerechtigden ontvangen deze week een brief waarin de Makkie wordt geïntroduceerd. Bewoners wordt gevraagd of zij zich op willen geven voor vrijwilligerswerk als ze in ruil daarvoor Makkies krijgen: een alternatief betaalmiddel waarmee zij producten kunnen kopen bij winkels in de buurt of korting krijgen.

De pilot is bedoeld voor uitkeringsgerechtigde Amsterdammers die een grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Vaak gaat het om gezinnen die in de schuldsanering zitten of die professionele begeleiding krijgen.

Moeilijke groep
"De Makkie moet die groepen activeren en een beetje uit hun schulp helpen," zegt Rick Vermin, dagelijks bestuurder bij stadsdeel Oost, dat de pilot introduceerde. Er is niet direct hoop dat de drempel naar betaalde arbeid wordt verlaagd. Vermin: "Dit is een moeilijke groep, dus we zijn blij met elk stapje vooruit."

De Makkie bestaat in de Indische Buurt al vijf jaar en wordt daar gebruikt als tegemoetkoming aan vrijwilligers uit de buurt. Eén Makkie staat voor een uur vrijwilligerswerk. Voor twee Makkies kunnen vrijwilligers naar de film, één Makkie is goed voor een warme maaltijd en voor twintig Makkies koop je een fiets bij een lokale fietshandel.

Betrokkenheid stimuleren
Het ruilmiddel werd in 2012 bedacht rond de herinrichting van het Makassarplein een jaar later. Het plein kampte met overlast en lag er desolaat bij. De Makkie was een van de middelen om betrokkenheid in de Indische Buurt te stimuleren en belonen.

Het is nu voor het eerst dat de Makkie elders wordt ingezet. Ook wordt nu voor het eerst samengewerkt met de Stadspas. Die moet het voor ondernemers aantrekkelijker maken om Makkies aan te nemen.

Ondernemers krijgen in de pilot een vergoeding als een Stadspashouder met Makkies betaalt. Eerder stelden ondernemers op vrijwillige basis goederen ter beschikking in ruil voor Makkies.

De pilot loopt tot en met volgend jaar april.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden