Stad stoot belang in Nuon nu nog niet af

AMSTERDAM - Wethouder Carolien Gehrels kan de voorgenomen verkoop van het Amsterdamse belang in energiebedrijf Nuon doorzetten, maar het lijkt een zaak van lange adem te worden.Dit bleek gisteren tijdens een debat in de gemeenteraad, waaruit duidelijk werd dat er geen meerderheid is die de verkoop van het belang in het energiebedrijf wil dwarsbomen.

De SP is tegen, de VVD is voor en de andere fracties in de raad kunnen onder voorwaarden leven met het afstoten van de 9,6 procent aandelen in het energiebedrijf die de gemeente bezit.

Gehrels benadrukte dat het belang uitsluitend wordt verkocht als de provincie Gelderland, met ruim 44 procent de grootste aandeelhouder van Nuon, dat ook doet. De provincie heeft juist gezegd dat de komende jaren niet van plan te zijn.

Gehrels deed laconiek over deze mogelijke belemmering. ''Gelderland en wij hebben op de laatste aandeelhoudersvergadering geconstateerd dat onze standpunten nauwelijks verschillen.''

''Amsterdam zegt over verkopen: ja, mits, Gelderland zegt: nee, tenzij.''

De PvdA-wethouder verzekerde de gemeenteraad dat de gemeente zal zoeken naar een goede kandidaat-koper, die zorgvuldig omgaat met de verworven zeggenschap over Nuon. De koper moet onder meer milieubewust zijn, aldus Gehrels.

Eind mei praat de raad over een nader uitgewerkt voorstel voor de verkoop, waarna in juni naar verwachting de definitieve instemming zal volgen.

Vervolgens is het afhankelijk

van de opstelling van Gelderland wanneer de verkoop zijn beslag krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden