Stad stemt in met nieuw ontwerp Damrak

Redactie
Beeld © gemeente Amsterdam Beeld
Beeld © gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam wil in 2013 beginnen met de uitvoering van het eerste deel van de Rode Loper. Het college van B en W en het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum hebben ingestemd met het definitieve ontwerp voor het Damrak. Dat heeft de gemeente vandaag laten weten.

Met het prestigeproject de Rode Loper wil Amsterdam de verslonsde entree van de stad vanaf het Centraal Station opknappen. De Rode Loper volgt bovengronds het traject van de Noord/Zuidlijn, van Centraal Station tot Weteringcircuit. Met het project is een bedrag van een kleine 65 miljoen euro gemoeid. Onlangs is het budget met 3,5 miljoen gekort.

De belangrijkste kenmerken van het vernieuwde Damrak zijn:
- Het tram- en autoverkeer rijdt over gescheiden banen.
- Een vrijliggend fietspad van Dam naar Prins Hendrikkade.
- De touringcarhaltes op het Damrak gaan naar de Prins Hendrikkade.
- Het rechtsafslagvak op het Damrak naar de parkeergarage van de Bijenkorf verdwijnt zodat het trottoir langs de Bijenkorf breder kan worden gemaakt.
- Voetpaden krijgen een combinatie van natuursteen en klinkers. De rijbaan, het fietspad en de fietsstrook worden uitgevoerd met rode klinkers. In de trambaan komt asfalt.

Stationseiland
Het ontwerp voor de vernieuwing van het Stationseiland wordt in maart aan de gemeenteraad voorgelegd. In 2014 wil de gemeente starten met het herinrichten van zowel de Centrumzijde als de IJzijde van het station. Op het Stationseiland komt meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Er komen minimaal 10.000 inpandige fietsparkeerplekken. De taxistandplaats wordt verplaatst naar de IJzijde en vergroot tot 45 plaatsen. De werkzaamheden moeten in 2020 zijn afgerond.

Het definitieve ontwerp voor Rokin, Vijzelstraat en Vijzelgracht volgt later. Busstation IJsei aan de noordkant van CS moet volgens planning in 2015 helemaal klaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden