Stad steekt vijf miljoen in AT5

'AT5 is springlevend en niet weg te denken als toonaangevende mediapartij van de stad.' Foto Het Parool Beeld
'AT5 is springlevend en niet weg te denken als toonaangevende mediapartij van de stad.' Foto Het Parool

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam legt 4,25 miljoen euro op tafel om tv-zender AT5 van de ondergang te redden. De eenmalige subsidie aan de stadszender zal mogelijk nog worden vermeerderd met 750.000 euro; dat is het tekort dat dit jaar bij AT5 ontstaat.

AT5 zit in zwaar weer, onder meer doordat wethouder Carolien Gehrels in juli een voorgenomen fusie met RTV Noord-Holland heeft afgeblazen.

De nieuwe raad van commissarissen van AT5, die half juli aantrad, zegt dat de situatie acuut en penibel is; de bestaande subsidie van 3,3 miljoen euro per jaar is niet toereikend om AT5 in de lucht te houden. De zender heeft een schuld van vier ton bij banken en gemeente en het eigen vermogen zal eind dit jaar negatief zijn. Rond de mislukte fusie heeft AT5 260.000 euro uitgegeven, de inkomsten uit eigen producties vallen drie ton lager uit dan was begroot en de reclame-inkomsten zijn anderhalve ton lager dan waarop was gerekend. Die tegenvallers moeten door Amsterdam worden opgevangen om, aldus de commissarissen, 'de lopende bedrijfsactiviteiten zonder problemen te kunnen blijven financieren'.

Daarna zal vanaf 2012 een structurele subsidie van vier miljoen euro per jaar nodig zijn, maar moet er eigenlijk 5,5 tot zes miljoen euro op tafel komen voor een 'gezonde' bedrijfsvoering.

Het stadsbestuur wil voorlopig de zorgen voor 2011 wegnemen en daarna zien hoe de zender zich ontwikkelt.

Fusie
De voorgenomen fusie met RTV Noord-Holland - een zender die jaarlijks zo'n vijftien miljoen euro te besteden heeft - werd in de zomer na maandenlange onderhandelingen door Gehrels geblokkeerd omdat ze er geen vertrouwen in had: de plannen misten ambitie, waren 'zielloos', de risico's onduidelijk en de identiteit van AT5 leek onvoldoende gewaarborgd. De beslissing leidde tot het aftreden van bijna de hele raad van commissarissen en tot het vertrek van John de Zwart als directeur-hoofdredacteur.

Gehrels, wethouder lokale media, vroeg Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg, en Jan Driessen, directeur communicatie van Aegon en voorzitter van de Bond van Adverteerders, om als interim-commissaris aan te treden. Binnenskamers zei ze tegen hen: ''Het bestaan van AT5 hangt aan een zijden draadje.''

Daamen en Driessen moesten een toekomstplan voor AT5 ontwikkelen, dat ze onlangs bij de wethouder op tafel hebben gelegd en dat de basis vormt voor een reddingsoperatie waartoe het college van b. en w. bereid lijkt te zijn - ze spraken er vanmiddag over.

De interim-commissarissen signaleren in hun rapport (Titel: De betekenisvolle en spraakmakende Amsterdamse nieuwszender) dat de financiële situatie van de omroep slecht is, de arbeidsmoraal bij 'sommige groepen' medewerkers laag en het ziekteverzuim hoog. 'De voortdurende onzekerheid en bezuinigingen hebben een zware aanslag gepleegd op AT5. Het gebrek aan geld en leiding hebben een anorexiabeleid veroorzaakt, waardoor normale journalistieke bedrijfsvoering bijna onmogelijk is.'

Voor het waarborgen van de 'publieke kerntaken' van AT5, aldus Daamen en Driessen, is een 'robuuste en structurele' financiering nodig, die van de gemeente moet komen, omdat daar de fusie met RTVNH is gestrand. Onder die kerntaken verstaan ze nieuwsvoorziening, achtergronden en debat, service, live-verslagen van evenementen en een directe betrokkenheid van de Amsterdamse burgers.

Aan die kerntaken wordt, zij het met de grootste moeite, op dit moment nog steeds voldaan, vinden de commissarissen: 'AT5 is springlevend en niet weg te denken als toonaangevende mediapartij van de stad.' Ze wijzen bovendien op het belang van AT5 voor de sociale cohesie in de stad. 'Juist nu, nu de saamhorigheid minder is dan de afgelopen achttien jaar. Juist nu, nu vele groepen zich niet meer herkennen in de politiek, is het tijd voor een vernieuwd AT5, dat opnieuw betekenisvol en spraakmakend kan zijn.'

Afslanken

De schouwburgdirecteur en de voorlichter, die deze week ook een nieuwe hoofdredacteur-directeur bekend zullen maken, doen voorstellen om AT5 af te slanken (met tien van de 66 vaste mensen) en tegelijkertijd nieuwe medewerkers aan te nemen. Ze willen daarbij kiezen voor journalisten die zowel de social media kunnen bedienen, als de website en de reguliere uitzendingen. Journalisten bij AT5 moeten twitteren, fotograferen, filmen en interviewen, en dat met constant hoge snelheid. 'Verslaggevers worden camjo's op brommertjes. Ze maken op locatie eerst een foto en een tekst die ze naar de website mailen, vervolgens draaien ze zelf hun item met de nieuwste hddv-camera's.'

AT5, dat in het Centrum zit vlak bij het Rembrandtplein, moet volgens Daamen en Driessen op zoek naar een nieuwe, goedkopere huisvesting, naar samenwerking met commerciële partijen voor gesponsorde programma's (Studio Ajax wordt nu gesponsord door Aegon, de werk?gever van commissaris Driessen) en naar nauwere samenwerking met andere media. Genoemd worden Het Parool, ANP, Avro, Ajax tv, Salto en Hyves. Ook een nieuwe vorm van samenwerking met RTV Noord-Holland is volgens de commissarissen denkbaar.

Journalistiek-inhoudelijk doen de commissarissen ook voorstellen: het gesprek met de burgemeester (of een wethouder) moet blijven, net als het programma van Frank Awick en Studio Ajax. Dat laatste programma 'zal in de planning blijven bestaan, indien de samenwerking met Ajax en Aegon succesvol blijft'. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden