Stad probeert te voorkomen dat Antilliaanse student uitvalt

Studenten van de Antillen die in Amsterdam gaan studeren, werden donderdag ontvangen in raadzaal. De hoop is dat ze niet uitvallen, en na de studie terugkeren. Maar die kans is klein.

De ontvangst in de raadzaal met locoburgemeester Kajsa OllongrenBeeld Carly Wollaert

Celine Vinck (18) gaat aan de UvA fiscaal recht studeren. Ze komt van Curaçao, en wilde altijd al naar Amsterdam. Samen met vijftig andere studenten uit Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en dus Curaçao krijgt ze een haast koninklijke ontvangst in de raadzaal van het stadhuis. Daar worden ze toegesproken door locoburgemeester Kajsa Ollongren.

Om hen heen zitten gevolmachtigde ministers van de eilanden, stagecoaches, studentendecanen. De gemeente ontvangt al zes jaar deze groep Nederlandse studenten die het verst moeten reizen om hier studies als geneeskunde, mode, rechten, psychologie of maatschappijleer te volgen.

Moeilijke periodes
Na een paar vrolijke introductiepraatjes wordt het serieuzer. Veteranen waarschuwen voor de hobbels van de trans-Atlantische stap. "Laat je niet afschrikken door afwijzingen of moeilijke periodes. Daag jezelf uit, zet door, maak ook Nederlandse vrienden en in de winter is het hier donker," zegt de ervaren Edion Wallé uit Curaçao, die inmiddels gemeenteambtenaar is.

Een grotere zorg is de zogenoemde braindrain - omdat veel getalenteerde studenten niet meer naar de Antillen terugkeren. De aanwezige Arubaanse gevolmachtigd minister van Onderwijs, Juan Yrausquin, spoort ze aan niet te blijven plakken. "Dit jaar studeren 1300 van onze studenten in Nederland, dat is ruim 1 procent van de hele bevolking."

Interessante banen
Vooralsnog lijken de eerstejaars daartoe bereid. Al is een terugkeer nog ver weg als je een studie van vier tot zes jaar voor de boeg hebt. Rominique van Rhemen (18) komt uit Willemstad op Curaçao om aan de UvA psychologie te gaan studeren. "Ik wil best terug straks, maar dan moeten er wel interessante banen zijn."

Het gros van de Caribische studenten dat naar Nederland komt, blijft hier, weet Hanneke Stasse, docent aan de Hogeschool van Amsterdam, die het Caribische mentorennetwerk Hvanti heeft opgezet. Voor haar is het zaak om de studenten vooral een studie succesvol af te laten ronden, want dat lukt vaak niet. "Bijna 70 procent van de Caribische studenten haakt na een jaar weer af, veel meer dan gemiddeld. We doen er alles aan om ze hun draai te laten vinden."

Een van de mentoren van Hvanti is Kaylene Thompson (21). De HvA-studente doet de lerarenopleiding geschiedenis, en kwam twee jaar geleden van Aruba naar Amsterdam. "Ik weet dat het best lastig kan zijn met de taal, dat je niemand kent en dat je heimwee hebt. Maar als je hier je plek vindt, en een goede winterjas, is Amsterdam fantastisch."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden