Stad pakt Nutellawinkels en ijssalons tóch aan

Na lang puzzelen ziet Amsterdam toch mogelijkheden om de overdaad aan ijssalons en Nutellawinkels in de binnenstad aan te pakken. De gemeente wil per straat selecteren welke winkels er mogen komen.

'We moeten de trend doorbreken dat bij elk leegstaand pand te makkelijk wordt gedacht: daarin komt het volgende Argentijnse grillrestaurant.' Beeld Rink Hof
'We moeten de trend doorbreken dat bij elk leegstaand pand te makkelijk wordt gedacht: daarin komt het volgende Argentijnse grillrestaurant.'Beeld Rink Hof

De drukke en eenzijdige winkelstraten in de binnenstad roepen al lange tijd de vraag op: zou het niet mooi zijn als de gemeente kan selecteren welke winkels nog wel en niet open mogen? Dan kan een nieuwe ijssalon worden geweigerd, maar mag een nieuwe boekenzaak of buurtwinkel wel.

Lange tijd dacht de gemeente dat brancheren, zoals deze selectie heet, niet mag van de wet. Maar op basis van nieuw onderzoek denken juristen dat het wel degelijk kan.

Verschraling
Wethouder Kajsa Ollongren ziet op basis daarvan een structurele aanpak voor zich van het eenzijdige aanbod van Nutellazaken, ijssalons, kaaswinkels, vreettenten en fietsverhuur in het centrum: "We moeten de trend doorbreken dat bij elk leegstaand pand te makkelijk wordt gedacht: daarin komt het volgende Argentijnse grillrestaurant."

Sinds 2008 is het aantal toeristische winkels in de binnenstad gegroeid van 79 naar meer dan tweehonderd, waardoor buurtbewoners en Amsterdammers hier weinig meer te zoeken hebben.

Volgens de juristen van Amsterdam moet de gemeente aantonen dat verschraling van het winkelaanbod de leefomgeving aantast. Via bestemmingsplannen kan dan de weg worden vrijgemaakt voor winkelselectie. "Dan kunnen we het afdwingen."

Drukmiddel
Omdat dit tijd kost, wil Ollongren direct afspraken maken met winkeliers, pandjesbazen en bewoners over het aanbod in bepaalde straten.

Deze softe en snelle aanpak gaat wel uit van de goede wil van de vastgoedeigenaren. "Het is aan ons om vastgoedbezitters ervan te overtuigen dat ook zij baat hebben bij een goed winkelaanbod in de straat."

De wethouder heeft nu wel een drukmiddel achter de hand: let op, als jullie niet meewerken, gaat de gemeente het afdwingen. Eind vorig jaar zijn de eerste gesprekken gevoerd.

"Ik ben optimistisch," zegt Ollongren, "al zullen er voldoende plekken zijn waar we de selectie juridisch moeten afdwingen."

Vastgoedeigenaren deinzen niet terug voor rechtszaken, dus de nieuwe regels van de gemeente zullen snel worden getest in de rechtbank. "Maar dat wil niet zeggen dat we het niet moeten proberen."

De wethouder zal het eenzijdige winkelaanbod in de binnenstad ook aan de orde stellen bij het kabinet, met de vraag om extra mogelijkheden voor eigen stedelijke regels.

Lees ook het interview uit 2016 met Roberto Fava, de man achter de Nutelleria's: 'We zouden geprezen moeten worden'

200

Het aantal toeristische winkels in de binnenstad is sinds 2008 gegroeid van 78 naar meer dan 200 vestigingen.

'Niet voldoende'

Annemieke Bieringa, straatmanager van onder meer de Damstraat, de Hoogstraten en de Zeedijk, denkt dat branchering 'absoluut' helpt in de strijd tegen het eenzijdige winkelaanbod.

"Anders houden we louter toeristenwinkels over. Branchering alleen is onvoldoende. De huren zijn hoog en er komen alleen nog maar toeristen in deze straten, dus welke buurtwinkel kan hier overleven?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden