Stad opent offensief tegen smerigheid op straat

Uit tellingen van propjes en ander zwerfvuil is objectief vastgesteld: Amsterdam is sinds 2013 snel stukken viezer geworden. De gemeente opent een offensief tegen de smerigheid.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Met een extra investering van 11,2 miljoen wil wethouder Abdeluheb Choho (Openbare Ruimte) bereiken dat er vaker en effectiever wordt schoongemaakt.

Het geld gaat naar extra veegteams, duizend nieuwe afvalbakken én innovatieve manieren om met sensoren en gegevensbestanden te bepalen waar de meeste troep ligt. Eerder dit jaar is al begonnen met selecteren van 250 hardnekkig vervuilde 'hotspots'. En met succes: daarvan zijn er inmiddels zo'n vijftig onder controle.

Tien tot twintig procent van Amsterdam voldoet niet meer aan de eisen die de gemeente stelt aan de reinheid van de straten en pleinen. Nog maar drie jaar geleden gold dat slechts voor een enkele buurt. En het vereiste niveau werd toen slechts op het nippertje niet gehaald.

Gestage terugloop
Op basis van de rapporten die het gemeentelijke onderzoeksbureau OIS twee keer per jaar opmaakt, spreekt de gemeente van 'een gestage terugloop vanaf 2013'. In 2016 werd de neergang tot staan gebracht, met hier en daar een lichte verbetering ten opzichte van 2015.

Maar de tellingen, waarvoor OIS twee keer per jaar de straten afschuimt, spreken boekdelen: grote delen van de stad zijn vergeven van troep. Het voorjaar van 2015 was het dieptepunt.

Voor elk gebied van honderd bij honderd meter bepaalt OIS twee keer per jaar de hoeveelheid grof en fijn zwerfvuil. En dan blijkt meteen dat het aantal ronduit vieze plekken na 2013 snel is gegroeid. Zo waren er in het voorjaar 2013 nog acht plekken waar per tienduizend vierkante meter meer dan 25 stuks grof zwerfvuil zoals blikjes en flesjes werden aangetroffen. Een jaar later was dat aantal bijna verdubbeld.

Propjes
In 2013, het eerste jaar dat OIS deze telling uitvoerde, waren slechts achttien plekken waar meer dan vijftig propjes en ander fijn zwerfvuil - kleiner dan tien centimeter - werden gevonden. Twee jaar later, in het voorjaar van 2015, ging het om 177 plekken - het tienvoudige. Dit voorjaar waren daar nog 92 plekken van over.

Voor een verklaring denkt Choho aan de toegenomen drukte die 70.000 extra bewoners, 8000 extra hotelkamers, 3 miljoen meer toeristen en 500 nieuwe restaurants sinds 2010 met zich mee hebben gebracht. Ook Amsterdammers zijn 'uithuiziger' geworden, waardoor bijvoorbeeld meer gegeten wordt op straat.

Lees verder: In de aanval tegen de 250 smerigste plekken van de stad [+]

10 maatregelen uit het aanvalsplan 'Schoon'

1. Plusteams van 3 tot 6 mensen maken extra schoonmaakrondes op de plekken waar dat het hardst nodig is.

2. In vijf snel drukker geworden buurten buigen samenwerkingsverbanden van bewoners, ondernemers en de gemeente zich over de vraag hoe hun straten schoner kunnen.

3. Er komen duizend afvalbakken bij op drukbezochte plekken.

4. 250 'hotspots', hardnekkig vervuilde plekken zoals afvalcontainers en straathoeken waar vuilnis stelselmatig op de verkeerde moment wordt neergezet, worden extra onderhanden genomen.

5. Bij tien van de grootste evenementen moet de stad binnen een dag weer schoon zijn door bijvoorbeeld meer afvalbakken en speciale reinigingsteams die afvalzakken uitdelen.

6. Graffiti en kladvervuiling wordt aangepakt, vijfhonderd panden worden schoongemaakt.

7. Door een publiekscampagne weten Amsterdammers precies waar ze hun afval kwijt moeten.

8. De gemeente schakelt (fastfood)ondernemers in om te helpen bij het schoonhouden van drukke plekken, bijvoorbeeld door te helpen met verwisselen van vuilniszakken als ze vol zijn.

9. Tenminste zes reinigingsteams gaan samen met handhavers op pad, om ook het verkeerd aanbieden van afval tegen te gaan.

10. Op basis van metingen, meldingen van Amsterdammers en andere actuele gegevens over de viezigheid op straat wordt heel gericht schoongemaakt, met hulp van winkelstraatmanagers bijvoorbeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden