Stad negeerde alarm Stedelijk

Het steigerdoek is gisteren van het Stedelijk Museum afgehaald, waardoor de 'badkuip', de gevel van de nieuwe vleugel, zichtbaar is geworden. © Maarten Brante

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft aan de vooravond van de verbouwing van het Stedelijk Museum waarschuwingen over de negatieve reputatie van aannemer Midreth genegeerd.

Begin 2007 tekende de gemeente een contract met het inmiddels failliete Midreth, zonder gehoor te geven aan een advies van het gemeentelijke Bureau Screening. Dat bureau licht bedrijven door voor de gemeente.

Het vertrouwelijke advies signaleerde een stroom aan negatieve publiciteit rond Midreth. Het bouwbedrijf werd onder meer in verband gebracht met de geliquideerde vastgoedhandelaren Bertus Lüske (2003) en Willem Endstra (2004). Vóór het tekenen van het contract moest Midreth duidelijk maken hoe de negatieve publiciteit viel te combineren met de bouw van het Stedelijk. Doel was dat Midreth een integriteitsbeleid zou opzetten.

De gemeente was niet onder de indruk van de waarschuwingen. Topambtenaar Herman van Vliet beperkte zich tot een onderhoud met Midretheigenaar Joop Leliveld, die verzekerde dat er niets aan de hand was. Van Vliet: 'Hij nam de zorgen van Bureau Screening weg. Er was geen probleem.'

Met de opmerking van het screeningsbureau dat Midreth alsnog twee documenten moest aanleveren, onder meer over wie financieel belanghebbend waren in het bedrijf, deed de gemeente helemaal niets.

Wethouder Carolien Gehrels wijst in een reactie op de conclusie van het bureau dat er op grond van Europese aanbestedingsregels geen reden was de opdracht te weigeren.

Aanvankelijk meldde zich geen enkel bedrijf voor de bouw. Midreth stuurde pas een offerte nadat de gemeente vastgoedhandelaar Cor van Zadelhoff om hulp had gevraagd. Hij stimuleerde zijn zakenvriend Leliveld om mee te dingen.

Diens offerte bleek de enige te zijn en lag liefst 35 procent boven de begroting. In december 2006 zegt Gehrels intern dat 'alles wijst op een mislukte aanbesteding'. Toch ging Van Vliet in onderhandeling met Midreth en kreeg hij de prijs omlaag. Onder meer door van de nieuwe gevel, hét beeld van de complexiteit van het project, een 'stelpost' te maken. Stelposten voor kleine onderdelen, met lastig in te schatten kosten, zijn gebruikelijk. Bij grotere onderdelen geldt het als riskant, omdat de opdrachtgever opdraait voor extra kosten. De sinds gisteren zichtbare gevel kostte 3,5 miljoen euro - een miljoen meer dan begroot.

Het museum gaat naar verwachting in de zomer van 2012 open. (Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst)


Lees vandaag deel 1 van de vijfdelige serie over het Stedelijk Museum in Amsterdam: Hoe Cor van Zadelhoff Midreth introduceerde

VERANTWOORDING

Voor de vijfdelige serie over het Stedelijk Museum is de voorbije twee maanden gesproken met ruim dertig betrokkenen, met sommigen meerdere keren. De gesprekken waren doorgaans op achtergrondbasis. Daarnaast is geput uit vertrouwelijke documenten, afkomstig van of getoond door betrokkenen, openbare stukken van de gemeenteraad van Amsterdam, artikelen van verschillende dag- en weekbladen en eigen observaties. Ten aanzien van de in 2010 overleden Stevijn van Heusden (een voormalig zakelijk directeur, die voorkomt in het tweede deel van de serie dat woensdag verschijnt) is gebruikt gemaakt van een gespreksverslag van journaliste Barbara van Erp uit 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden