Stad moet zwaar bezuinigen

VVD en D66 voelen voor korten op het armoedebudget, dat de linkse partijen willen ontzien. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld korten op sociale woningbouw, daklozenopvang (foto), jeugdzorg en hulp aan ondernemers. Foto ANP Beeld
VVD en D66 voelen voor korten op het armoedebudget, dat de linkse partijen willen ontzien. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld korten op sociale woningbouw, daklozenopvang (foto), jeugdzorg en hulp aan ondernemers. Foto ANP

AMSTERDAM - Door de economische crisis wacht Amsterdam een enorme bezuinigingsoperatie van 620 miljoen euro in vier jaar. Dat maakt banenverlies bij de gemeente en snijden in subsidies en voorzieningen vrijwel onontkoombaar.

De stad moet dus 155 miljoen per jaar bezuinigen, waarbij geen rekening is gehouden met de 500 miljoen die Amsterdam moet reserveren voor nieuwe tegenvallers rond de Noord/Zuidlijn.

155 miljoen op een begroting van ruim vijf miljard, waarvan het grootste deel opgaat aan vaste uitgaven, is bijzonder veel. Op jaarbasis kan onder normale omstandigheden met hooguit een paar honderd miljoen worden geschoven. Het nieuwe stadsbestuur dat na maart 2010 aantreedt, krijgt nauwelijks geld voor nieuwe plannen. Het huidige college heeft hiervoor bijna 300 miljoen, de nieuwe coalitie 40 miljoen.

Wethouder Lodewijk Asscher (Financiën) heeft vanmorgen de gemeenteraad ingelicht. Hij noemde de operatie 'fors'. ''Maar het moet kunnen.'' Amsterdam krijgt van het rijk uit het Gemeentefonds tot aan 2015 152 miljoen minder. Op de post voor uitkeringen voor bijstand en werkeloosheid ontstaat een tekort van 208 miljoen.

Dit werpt de vraag op wat de nieuwe verkiezingsprogramma's waard zijn, die weinig tot niets zeggen over bezuinigingen. Asscher en collega-wethouder Maarten van Poelgeest zijn bezig met een inventarisatie van de mogelijkheden. Een optie is het verhogen van de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren. Maar minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken verlangt van gemeenten dat ze lokale belastingen en heffingen zo min mogelijk verhogen. VVD en D66 voelen voor korten op het armoedebudget, dat de linkse partijen willen ontzien. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld korten op sociale woningbouw, daklozenopvang, jeugdzorg en hulp aan ondernemers. De stad heeft de opbrengst van de verkoop van de aandelen in energiebedrijf Nuon (600 miljoen euro) achter de hand.

De noodzakelijke bezuinigingen betreffen de gemeente. De stadsdelen moeten rekenen met een bezuiniging van 116 miljoen, waarvoor ze zelf opdraaien. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden