'Stad moet ook herten schieten'

AMSTERDAM - De provincie Noord-Holland eist dat de gemeente Amsterdam meewerkt aan het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In het maandag gepresenteerde faunabeheerplan voor het duingebied staat dat afschot noodzakelijk is om de groeiende populatie in bedwang te houden.

In het duingebied tussen Zandvoort en IJmuiden leven 1200 damherten, de grootste groep in Nederland. Het beheer van de dieren is al jaren onderwerp van discussie. Noord-Holland en Waternet zijn voorstander van de jacht, maar de gemeente Amsterdam, eigenaar van het gebied, staat sinds 1997 op principiële standpunt dat de damherten niet mogen worden geschoten.

De ongebreidelde groei van de groep leidde tot een toename van klachten over schade aan bollenvelden en tuinen in de omgeving. In de afgelopen jaren werd gezocht naar maatregelen om de overlast met diervriendelijke middelen tegen te gaan. Zo werd op kosten van Amsterdam een hek geplaatst bij Hillegom. De provincie stelt nu vast dat ondanks deze acties de overlast blijft toenemen.

In het faunabeheerplan wordt nu voorgesteld om de jacht toe te staan op jonge mannelijke dieren die de grenzen van het duingebied plegen op te zoeken. De afschot van hindes moet er verder voor zorgen dat de populatie damherten niet verder groeit.

Het beheerplan wordt nog voor advies voorgelegd aan het Faunafonds, de Faunabescherming en de Dierenbescherming. In februari zullen de provincies Noord- en Zuid-Holland een besluit nemen. Daarna moet de gemeenteraad een standpunt innemen.

Als Amsterdam niet instemt met het beheerplan, zal de provincie de gemeente door middel van een zogeheten aanwijzing dwingen om mee te werken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden