'Stad moet betere afspraken maken over huurwoningen'

De gemeente moet vaker afspraken maken met ontwikkelaars om het aantal woningen voor middeninkomens te vergroten. Daarvoor pleit Sven Heinen, de voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hij maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan betaalbare huurwoningen in de stad.

Voor mensen met een inkomen tussen grofweg 35.000 en 45.000 euro is het bijna ondoenlijk om een betaalbare woning in Amsterdam te krijgen.

Ze verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning en een koopwoning is, zeker met de huidige hausse om de huizenmarkt, voor hen onmogelijk.

Londense toestanden
Blijft over: het middensegment huur. Maar het aantal woning met een huur tussen de 700 en 1000 euro in Amsterdam is zeer beperkt. Heinen is bevreesd voor Londense toestanden.

"De barman van vrijwel elke kroeg woont op een uur rijden buiten de stad, omdat wonen in het centrum van Londen onbetaalbaar is. Ik hou mijn hart vast waar dit naartoe gaat in Amsterdam. Ook makelaars hebben baat bij een gezonde woningmarkt."

Omdat woningcorporaties zich moeten beperken tot hun kerntaken (sociale huur) valt de middeldure huur buiten de boot. Volgens Heinen heeft de gemeente het behoud van middeninkomens, de leraren, onderwijzers en verplegers, niet als prioriteit. "Zo valt Jan Modaal tussen de wal en het schip."

Afspraken
De gemeente zou veel vaker afspraken moeten maken met ontwikkelaars, vindt Heinen. In ruil voor korting op de grondprijs zouden de te bouwen woningen de eerste jaren moeten verhuren voor prijzen die te betalen zijn voor mensen met een middeninkomen.

Dit gebeurt al, laat een woordvoerder van wethouder Wonen Laurens Ivens weten. In november heeft overleg plaatsgevonden tussen de gemeente en markpartijen waarin is besproken dat in tenders voor nieuwe projecten kan worden vastgelegd dat de huur de eerste 15 jaar niet zo hoog mag zijn als in de vrije sector.

Pas na die periode, en als de zittende huurders vertrokken zijn, mogen woningen verkocht worden of voor meer geld worden verhuurd. De ambitie van het college is om in 2018 en 2019 jaarlijks 1000 woningen voor het middeldure segment worden gerealiseerd.

Bouw
In 2014 en 2015 werden in totaal ruim 2000 woningen voor middeldure huur in aanbouw genomen. Dit jaar worden minstens 800 middeldure huurwoningen aanbesteed. Maar volgens Heinen mag er wel een schepje bovenop.

"Put your money where your mouth is," zegt hij tegen het college, die hij een 'onnavolgbare koers' verwijt. Heinen vindt dat de gemeente te weinig doet om de minder populaire stadsdelen Noord, Zuidoost en Nieuw-West, bij de stad te betrekken.

Om de middeninkomens voor de stad te behouden zouden die wijken aantrekkelijker gemaakt moeten worden.

Woensdag 18 mei organiseren De Balie en Het Parool het Stadsgesprek 'Red de middenklasse!'. Te gast zijn o.a. Sven Heinen en Laurens Ivens

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden