Stad leent geld aan 'groene' bewoners

Acht Amsterdamse bewonersgroepen met duurzame initiatieven hebben donderdag een lening gekregen uit een investeringsfonds dat de gemeente heeft gevuld na de verkoop van Nuon. Met 1,99 procent betalen ze een minimale rente.

Zonnepanelen Beeld anp
ZonnepanelenBeeld anp

De gemeente benadrukt dat het niet gaat om subsidies. Op termijn komt het geld terug, waardoor het fonds actief blijft.

De lage rente maakt het in de Tweede Oosterparkstraat rendabel om dubbelglas te plaatsen bij tachtig huurders. Bewoners van het GWL-terrein in West leggen het dak van de naburige Praxis vol met zonnepanelen.

Verder komen er dankzij de leningen zonnepanelen in de Sumatrastraat, de Krugerhof en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. In Zuid worden zonnepanelen gefinancierd op de daken van de Nicolaas Maesschool en voetbalclub Arsenal en in Nieuw-West op de Stadstuin Overtoom.

Voor de leningen is in totaal 4,75 miljoen beschikbaar. Daarvan is nu één miljoen uitgekeerd. Tegelijk is vandaag de termijn begonnen voor nieuwe aanvragen voor het volgende miljoen.

Wethouder Maarten van Poelgeest is blij verrast door de initiatieven die Amsterdammers met hun buurtgenoten hebben genomen. 'De meeste projecten zijn technisch haalbaar, maar vaak is er te weinig geld om de plannen te realiseren. Ik ben blij dat een lening van de gemeente dat probleem kan oplossen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden