'Stad laat gedumpte vrouw aan lot over'

De gemeente weigert het uit het bevolkingsregister uitschrijven van in Marokko gedumpte vrouwen en kinderen terug te draaien.

Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat de uitschrijvingen zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat de uitschrijvingen zo snel mogelijk worden teruggedraaid.Beeld ANP

Dat zegt Samira Bouddount, een advocate die tientallen vrouwen bijstaat wier man hen in Marokko heeft gedumpt. Vier van haar cliënten zijn zonder hun medeweten door hun man uit het bevolkingsregister uitgeschreven.

Eén van Bouddounts cliënten verblijft sinds 2010 met haar twee Nederlandse dochtertjes in Marokko. Kort nadat zij daar was achtergelaten, meldde de advocate dit bij de gemeente. 'Toch zijn zij na acht maanden uit het bevolkingsregister uitgeschreven,' aldus Bouddount.

Begin juni diende de rechtszaak tegen de gemeente vanwege de ongewenste uitschrijving van deze vrouw en haar kinderen. 'Ter zitting vertelde de gemeente glashard dat het niet uitmaakt of de vrouw tegen haar zin is achtergelaten of vrijwillig is vertrokken.'

Zodra een man zijn vrouw of kinderen uit het bevolkingsregister uitschrijft, moet de gemeente een onderzoek instellen naar het adres van de vrouw. 'Maar dit gebeurt heel gebrekkig,' zegt Bouddount. 'Ambtenaren sturen een brief naar het huisadres in Nederland, terwijl de vrouw vastzit in Marokko. Omdat zij niet kan reageren, wordt zij na acht maanden uitgeschreven.'

De drie andere uitgeschreven cliënten van Bouddount zijn nu terug in Nederland, maar kampen met 'een verblijfsgat' door de uitschrijving uit het bevolkingsregister. Daardoor is het bijvoorbeeld lastig een paspoort aan te vragen en vallen de kinderen tijdelijk niet onder het gezag van Bureau Leerplicht.

Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) wil dat de uitschrijvingen zo snel mogelijk worden teruggedraaid. Zij roept CDA-minister Liesbeth Spies op gemeenten tot alertheid te manen.

Lees vandaag meer in Het Parool

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden