Stad koopt weer vijf bordelen aan

AMSTERDAM - De overheid heeft op de Amsterdamse Wallen opnieuw voor miljoenen aan hoerenpanden gekocht. De aankoop is de eerste stap in het project 1012, waarmee het gemeentebestuur de prostitutie in de rosse buurt wil terugdringen.Het gaat om de panden Oudekerksplein 4, 22, 26 en 30, en de Warmoesstraat 73, die eigendom zijn van vastgoedhandelaar Dirk Holtman. De vijf panden gaan 6,6 miljoen euro kosten.

De huizen worden niet door de gemeente Amsterdam zelf van Holtman overgenomen, maar door een dochteronderneming van woningcorporatie Ymere. Seksbaron 'Dikke Charles' Geerts verkocht vorig jaar onder druk van de gemeente al achttien panden met zestig zogeheten ramen op de Wallen voor 25 miljoen aan NV Stadsgoed, een dochter van woningcorporatie Het Oosten.

De betrokken partijen (gemeente, Ymere, Holtman) hebben overigens geen ruchtbaarheid aan de miljoenendeal gegeven, omdat nog slechts sprake is van een voorlopige koop onder ontbindende voorwaarden: de zaak kan in theorie nog afketsen als een van de partijen zich niet aan afspraken houdt.

Tot de koop definitief is (eind mei), betrachten de betrokkenen grote omzichtigheid. Ymere wil verder geen toelichting geven.

Burgemeester Job Cohen en wethouder Lodewijk Asscher kondigden in december, bij de lancering van het project 1012 (de postcode van de binnenstad) aan dat onder meer het Oudekerksplein helemaal prostitutievrij zal worden gemaakt.

De panden op het Oudekerksplein heeft Holtman verhuurd aan de onderneming van Huub Michielsen, Dutch Builders. Michielsen, tevens bestuurslid van wijkcentrum d'Oude Binnenstad, verhuurt in de panden weer kamers aan prostituees.

Zie ook Dossier De Wallen

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden