Plus

Stad kiest jongerenburgemeester: 'Je moet naast de jongeren staan'

Londen, Heerhugowaard en Laren hebben al een jongerenburgemeester. Nu komt Amsterdam aan de beurt. In februari zijn de verkiezingen.

Josien Wolthuizen
Avianka Aventurin Beeld Dingena Mol
Avianka AventurinBeeld Dingena Mol

De verkiezing van de eerste Amsterdamse jongerenburgemeester wordt georganiseerd door jongerenplatform Young Amsterdam. Initiatiefnemer Mourad El Otmani speelde al langer met het idee, dat hij vorig jaar in maart aankondigde. "Een grote stad heeft een jongerenburgemeester nodig. Eberhard van der Laan heeft dat vaak gezegd. Hij had het in Londen gezien en wilde het ook in Amsterdam."

Uit zeven aanmeldingen zijn drie kandidaten geselecteerd. De verkiezing is op 18 februari tijdens het Young Amsterdam Talent Gala in theater de Meervaart. Amsterdammers kunnen een online stem uitbrengen en er is een jury bestaande uit Jacqueline van Loon (Stichting !Woon), Rutger Groot Wassink (wethouder GroenLinks), Lilianne Ploumen (ex-minister), Christiaan Mooij (artistiek leider de Meervaart) en Imad Guermiti (Young Amsterdam).

De jongerenburgemeester mag met wethouders en andere beleids­makers om tafel om te praten over kwesties die leven onder Amsterdamse jongeren. Dat kan gaan over bijvoorbeeld werkgelegenheid, schoolzaken, woningen of sport. El Otmani ziet de beoogde jongerenburgemeester als een echte sparringpartner van de politiek.

"In een grote stad zijn veel verschillende belangen, maar jongeren zijn vaak niet vertegenwoordigd."

Ceremonieel gezelschap
Om te horen wat er leeft onder de jongeren, gaat de jeugdfunctionaris onder meer langs scholen in de stad. Verder mag de verkozene de echte burgemeester, Femke Halsema, vergezellen bij ceremoniële gelegenheden die betrekking hebben op jongeren. Er zit zo'n acht uur per week tijd in de functie.

El Otmani benadrukt dat nog niet honderd procent vastligt wat de jongerenburgemeester moet doen. "Het is een nieuwe functie, dus het is juist ook aan de eerste jongerenburgemeester om te kijken hoe er het best invulling aan kan worden gekeken."

Een woordvoerder van burgemeester Halsema laat weten dat ook op het stadhuis nog wordt gekeken hoe de functie moet worden ingevuld.

Joshua de Roos (21), Slotervaart, student bèta-gamma Universiteit van Amsterdam.

"Ik vind het leuk om me in te zetten voor anderen. Ik heb de afgelopen twee jaar vrijwilligerswerk gedaan in mijn buurt. Met een team studenten organiseerde ik activiteiten voor kinderen en volwassen, zoals taal- en fotografielessen."

"De functie van jongerenburgemeester spreekt mij aan omdat ik dan in de hele stad mensen kan helpen. Goed onderwijs en eerlijke kansen horen bij de belangrijkste onderwerpen in de stad. In de wijken waar ik de afgelopen twee jaar heb gewoond, merkte ik dat kinderen vaak een taalachterstand hadden. Dat is zonde, want zo gaat veel talent vroeg verloren. Daar wil ik als jongerenburgemeester zeker iets aan doen."

"Een ander belangrijk onderwerp is het klimaat­probleem. De jongere generatie gaat daar de komende jaren veel mee te maken krijgen. Daar wil ik bewustwording voor creëren. Als ik word gekozen als jongerenburgemeester, ga ik eerst zoveel mogelijk met andere jongeren praten om te horen wat er leeft en ze duidelijk te maken dat ze een rol spelen in de stad, dat ze iets te zeggen hebben."

Als ik word gekozen, ga ik eerst zoveel mogelijk met andere jongeren praten Beeld Dingena Mol
Als ik word gekozen, ga ik eerst zoveel mogelijk met andere jongeren pratenBeeld Dingena Mol

Avianka Aventurin (28), Zuidoost, directieassistent bij een maatschappelijke ­organisatie.

"Ik merk dat er steeds meer een tweedeling ontstaat in de maatschappij. Je hoort steeds vaker dat mensen met een andere afkomst zich harder moeten bewijzen. Ik heb dat zelf nooit zo ervaren; mijn ouders komen van Sint-Maarten. Nederland heeft mij veel gegeven en gebracht. Alles is hier mogelijk, als je maar de juiste houding en het goede karakter hebt."

"Als eerste jongerenburgemeester wil ik vooral een voorbeeldfunctie hebben. Mijn passie voor jongeren komt voort uit het project YoPro! dat ik vier jaar geleden samen met anderen ben gestart. Daarmee ondersteunden we onder meer jongeren die niet aan een baan konden komen door een justitieel verleden of omdat ze niet wisten wat ze wilden worden. Ik merkte hoe leuk het is om jongeren in positieve zin te stimuleren om de juiste keuzes te maken. Het gaat vaak om mindset. En wat belangrijk is: je moet naast de jongeren staan, niet boven ze."

Jongeren in positieve zin beïnvloeden om de juiste keuzes te maken Beeld Dingena Mol
Jongeren in positieve zin beïnvloeden om de juiste keuzes te makenBeeld Dingena Mol

Achraf El Johari (22), Watergraafsmeer, ­student rechten Universiteit van Amsterdam.

"Als geboren en getogen Amsterdammer heb ik de stad erg zien veranderen, en niet altijd in positieve zin. Jonge Amsterdammers hebben het moeilijker gekregen, vooral op het gebied van wonen. Het is onmogelijk geworden een betaalbare plek te vinden. Als jongerenburgemeester zou ik er voor willen zorgen dat bestuurders meer oog krijgen voor de jongeren. Het is zonde als ze allemaal naar andere gemeenten vertrekken."

"Een ander groot probleem zijn flexcontracten. Ik zou graag willen dat de gemeente zich meer inzet voor vaste contracten en daar zelf het goede voorbeeld bij geeft. Ik kom nu al dagelijks in contact met jongeren en heb een groot netwerk, maar als jongerenburgemeester ga ik mijn best doen om zoveel mogelijk uit mijn bubbel te stappen. Ik verwijt politici altijd dat ze dat te weinig doen."

"Het lijkt me heel tof om als jongerenburgemeester met Femke Halsema te overleggen. Ze was altijd mijn achterbuurvrouw in de Transvaalbuurt en echt een voorbeeld voor mij."

Jonge Amsterdammers hebben het moeilijker gekregen in de stad Beeld Dingena Mol
Jonge Amsterdammers hebben het moeilijker gekregen in de stadBeeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden