Stad is vijf miljoen kwijt aan 24 externe experts

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft vorig jaar 24 externe krachten ingehuurd die meer kostten dan premier Balkenende jaarlijks verdient. Het jaar daarvoor waren dat er 31. Voor de Noord/Zuidlijn werden verreweg de meeste dure krachten ingehuurd.

Dit blijkt uit een overzicht dat wethouder Marijke Vos (Personeel) naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente mag geen mensen in dienst nemen die meer verdienen dan de Balkenendenorm van 181.000 euro. Voor externe krachten geldt die grens niet.

In 2008 kregen deze externe krachten samen bijna 7 miljoen euro, in 2009 was dat afgenomen tot iets meer dan vijf miljoen.

Vos wijst erop dat de externe krachten niet het volledige bedrag mee naar huis nemen. Zo gaan er nog bureau- en reiskosten vanaf.

Volgens Vos was het inhuren van deze krachten nodig voor spoedeisende klussen, vanwege specifieke kennis en de complexiteit van projecten. Dure krachten werden onder andere ingehuurd voor het Afvalenergiebedrijf, dat in 2008 in grote problemen kwam. Andere ingewikkelde projecten waren het Food Center en de digitalisering van de documentenstroom van het Ontwikkelingsbedrijf.

De duurste externe kracht kreeg in 2008 van Stadstoezicht meer dan drie ton. Deze functionaris werkt nog voor de gemeente, maar nu voor een bedrag onder de Balkenendenorm. Hem inhuren was volgens de gemeente nodig vanwege de verzelfstandiging en mogelijke privatisering van het parkeertoezicht van de dienst, nu Cition.

Wethouder Hans Gerson, verantwoordelijk voor de Noord/Zuidlijn, wijst erop dat in het verleden nog veel meer extern werd ingehuurd. ''We zijn het erover eens dat we het aantal dure externe krachten echt moeten terugdringen. Maar voor een aantal functies gaat het niet lukken.'' Zo zal de boorspecialist een externe kracht blijven.

Ook bij de Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer moet het aantal dure krachten afnemen. Die werden daar onder andere aangetrokken voor de aanschaf van nieuwe metrostellen.

De regels voor het inhuren van dure externe krachten worden aangescherpt. Alle contracten boven 193.000 euro per jaar worden voorgelegd aan het college van b. en w. Ook mogen de externen niet meer dan veertig uur per week declareren. Voormalige ambtenaren mogen pas na twee jaar worden ingehuurd. Dat was één jaar.

Volgens Gerson moet de gemeente gebruik maken van de ruimere arbeidsmarkt, waardoor externe krachten goedkoper moeten zijn geworden. (ADDIE SCHULTE)

Foto ANP Beeld
Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden