Stad is bang voor invasie hooligans

Demonstraties van de English Defence League liepen eerder deze maand in Engeland uit de hand. © afp Beeld
Demonstraties van de English Defence League liepen eerder deze maand in Engeland uit de hand. © afp

AMSTERDAM - Nu honderden hooligans naar de stad dreigen te komen voor een veldslag rond de demonstratie van de extreem rechtse English Defence League (EDL), zaterdag, verbant burgemeester Eberhard van der Laan die naar het Westelijk Havengebied.

De betoging zou op het Museumplein zijn, maar Van der Laan vreest een confrontatie van extreem rechts met de politie en tegendemonstranten en weert de betoging uit de stad.

De politie kreeg gisteren nieuwe informatie waaruit blijkt dat behalve relschoppers van de EDL en Ajax-hooligans ook groepen gewelddadige voetbalsupporters uit andere delen van Nederland op rellen uit zijn.
De burgemeester wil niet zeggen hoeveel relschoppers hij verwacht, en uit welke hoek precies, maar hij spreekt van 'een exceptionele situatie'. ''De emmer stond al helemaal vol, maar nu loopt die over.''

De 'driehoek' van hoofdcommissaris van politie Bernard Welten, hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar en burgemeester Van der Laan hield gistermiddag een spoedvergadering, nadat uit verscheidene bronnen 'harde informatie' was binnengekomen dat agressieve voetbalsupporters uit verschillende delen van Nederland naar Amsterdam willen komen om zich te scharen aan de zijde van de als gewelddadig bekendstaande extreem rechtse EDL.

Die Engelse groepering bestaat eveneens goeddeels uit hooligans. Die willen zaterdag steun betuigen aan Geert Wilders en zijn PVV. Eerder was de politie al getipt dat Ajaxhooligans op rellen uit zijn.

Burgemeester Van der Laan heeft overwogen de demonstratie te verbieden, maar besloot uiteindelijk de betoging te laten doorgaan in het Westelijk Havengebied, waar de politie die beter hoopt te kunnen controleren dan midden in de stad.

'Noodbevelen' en 'strikte tolerantiegrenzen' omtrent bijvoorbeeld discriminatie moeten ingrijpen vergemakkelijken, ook als losse groepen alsnog proberen de binnenstad in te komen. Met een noodbevel kunnen personen of groepen uit een bepaald gebied verwijderd worden. Overtreding van een noodbevel is een misdrijf.

Het Platform tegen Vreemdelingenhaat houdt een tegendemonstratie op het Jonas Daniel Meijerplein - waarvan Van der Laan geen problemen verwacht, behalve een mogelijke 'magneetwerking' op de extreem rechtse demonstranten.

Extreem linkse organisaties zoals Antifascistische Aktie Amsterdam hebben ook aangekondigd te demonstreren, maar weigeren die demonstratie te melden, wat verplicht is. Als zij zich niet alsnog aanmelden, zal hun demonstratie worden verboden en zal de politie hard ingrijpen.

De initiatiefnemers van de pro-Wildersdemonstratie hebben een kort geding aangekondigd waarin ze zullen eisen dat ze in de stad mogen betogen. Als de rechter Van der Laan verbiedt de demonstratie naar het havengebied te verplaatsen, overweegt de burgemeester alsnog een verbod uit te vaardigen. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden